Przepisy Extra

Fasolka szparagowa w białym sosie

Składniki:

40 dag fasoli szparagowej (żółtej)
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
ostra papryka w proszku
oregano
majeranek
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową opukać, osuszyć i odciąć z dwóch stron końcówki. Następnie fasolkę pokroić na około 2-3 cm kawałki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i lekko zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Następnie dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć. Na koniec wlać mleko, cały czas mieszając, aby masa się zagotowała. Chwilkę jeszcze pogotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku, oregano, rozgniecionego w palcach majeranku, soli, białego pieprzu i całość razem wymieszać. Do gotowego białego sosu przełożyć fasolkę szparagową i ponownie razem wymieszać.

Fasolkę szparagową w białym sosie podawać na gorąco - można osobno jako oddzielne danie, a można też podawać z makaronem lub z plackami ziemniaczanymi - tak jak podałam to ja :)

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.