Przepisy Extra

Fasolowo-banaowe ciasto z delikatną białą masą

Fasolowo-banaowe ciasto z delikatną białą masą

Składniki:

Fasolowo-bananowe ciasto:
2 puszki czerwonej fasolki (2x40 dag)
25 dag bananów (waga po obraniu, ok. 3 mniejsze)
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka oleju
4 jajka
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa z mascarpone:
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
250 ml serka mascarpone (1 opakowanie)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
5 dag suszonej żurawiny
5 dag orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyżka wody

Sposób wykonania:

Czerwoną fasolkę wyłożyć na cedzak, przelać wodą i odłożyć na kilka minut, aby woda ociekła. Następnie przełożyć do miski, dodać obrane ze skórki i pokrojone w plasterki banany, i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, olej, jajka, cukier, kakao do ciast i całość razem zmiksować mikserem.

Następnie przelać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić ostrym nożem na połowę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić. Do miski przełożyć jogurt naturalny i serek mascarpone. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i całość ponownie razem zmiksować.

Na jedną część ciasta wyłożyć połowę białej masy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą białą masę. Wierzch ciasta udekorować suszoną żurawiną i orzeszkami ziemnymi (wcześniej należy je pokroić, zrumienić na suchej patelni i ostudzić). Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko, wodę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.