Przepisy Extra

Grzyby po kaszubsku

Grzybki po kaszubsku - to fajny i sprawdzony przepis na małe grzybki w zalewie pomidorowej z cebulką. Całość bardzo ładnie się prezentuje i świetnie też smakuje!

Pracy przy tej sałatce grzybowej jest mało, a radości z jedzenia potem duuużo ;) Można je serwować jako dodatek obiadowy, ale też wspaniale prezentują się serwowane na stole - idealne na przegryzkę - na Sylwestra, Andrzejki, urodzinowe przyjęcia :) Czytaj więcej

Grzybki są małe, apetycznie wyglądają - kuszą swoim wyglądem ;)

Warto mieć te 3 słoiczki grzybków w swojej spiżarni, a miłośnikom grzybów polecam pomnożyć te proporcje!

Smacznego :)

Grzyby po kaszubsku

Składniki:

1 kg grzybów (mniejszych)
sól
30 dag cebuli (waga po obraniu)
5 łyżek oleju
Zalewa:
1 szklanka wody
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soli
10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do każdego słoika:
1 listek laurowy
½ łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić na durszlaku.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondla przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, olej, sól, koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przełożyć cebulę, grzyby i razem wymieszać.

Do czystych i suchych słoików, wcześniej wyparzonych wrzucić przyprawy. Do każdego słoika wrzucić po 1 listku laurowym, ½ łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek czarnego pieprzu. Następnie przełożyć grzyby z cebulą w sosie pomidorowym, delikatnie mieszając odwrotną stroną łyżki, aby usunąć pęcherzyki powietrza z sałatki, a na koniec delikatnie ucisnąć.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut, od zagotowania się na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 500 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Przyznam się, że ja to już zaraz po ich przygotowaniu trochę tam "skubnęłam", bo tak apetycznie się prezentowały. Ale myślę, że tak już po 5-7 dniach powinny się smaki fajnie przegryźć ;) Smacznego!
Dorota [2019-10-07 23:39:50]
Ile czasu od wykonania można je już jeść xD ?
Scisek [2019-10-07 22:52:00]
Ja robiłam bez octu i są pycha. Pozdrawiam :)
Dorota [2019-10-07 12:23:03]
A nie trzeba octu do tych grzybów?
Kasia [2019-10-05 16:09:43]
Rewelacyjne są te grzybki :) W najniższą sobotę znowu wybieramy się na grzyby, aby dorobić sobie kilka, a może i kilkanaście słoiczków ;) Bo tak nam zasmakowały te grzybki. Serwowałam je jako dodatek do obiadku - znikały błyskawiczne. Bardzo dobrze smakują - nawet ta cebulka, a moje dzieci jak widzą cebulę to omijają ją szerokim łukiem ;) a tutaj wszystko zjadły. Pyszności!
AnkA [2019-10-03 09:43:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.