Kapusta kiszona

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.529411764 stars based on 17 reviews Przetwory

Składniki:

10 kg białej kapusty (już poszatkowanej)
15 dag soli kamiennej (1/2 szklanki)

Sposób wykonania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Można ją wymieszać z niewielką ilością soli i przekładać partiami do dużego glinianego garnka. Mocno uciskać np. zaciśniętymi rękami. Dodawać koleją posoloną kapustę i dalej uciskać, aż puści sok. Nadmiar soku, który puści kapusta można trochę wybrać (np. chochelką).

Na sam koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Jeśli soku jest mało (kapusta nie jest nim pokryta, jest sucha na górze) należy dolać ten sok, który wcześniej został wybrany. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. papierem, ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia kapustę ustawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Po upływie około 7 dni kapusta jest już ukiszona i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną kapustę można też pozostawić w beczce i całą beczkę wynieść do piwnicy.

Smacznego.

7015
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
kapusta sok warzywa Więcej...
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.