Przepisy Extra

Kruche ciasto z masą dyniowo-gruszkową

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
4 żółtka
Masa dyniowo-gruszkowa:
1 kg dyni (waga po obraniu)
1 kg gruszek (waga po obraniu)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka imbiru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
Do dekoracji:
3 łyżki pestek dyni

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, przełożyć dynię i gruszki. Razem wymieszać i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cukier, cukier waniliowy i imbir. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w około ½ szklance zimnej wody i wlać do gotującej się masy dyniowo-gruszkowej. Zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę dyniowo-gruszkową, potem bezę, a na wierzchu ciasta rozsypać pestki dyni. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i polecam :)
Dorota [2014-10-06 11:46:03]
Ciasto pięknie się prezentuje...
Barbarka [2014-10-04 19:43:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.