naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)

Popularna orzechówka to nalewka wykonana na bazie zielonych orzechów włoskich macerowanych, czyli moczonych w alkoholu. Jest to napój alkoholowy, o właściwościach leczniczych. Stosowany jest w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych lub trawiennych. Warto także wypić niewielki kieliszek orzechowej nalewki po obfitym i ciężkostrawnym posiłku.

Przepis na tę nalewkę jest prosty do wykonania, wymaga jedynie cierpliwości... kilka miesięcy, a nawet kilka lat ;)

Nalewkę przygotowuje się latem. Zielone orzechy włoskie najlepiej jest zrywać na przełomie czerwca - lipca. Kiedy są jeszcze miękkie, ich miąższ nie stwardniał, wtedy bowiem da się je łatwo przekroić. W tym celu na rękach należy mieć jednorazowe rękawiczki, bo młode orzechy bardzo brudzą ręce i potem jest ciężko je domyć...

Śpieszmy się, bo następna taka okazja zdarzy się nam dopiero za rok ;)

Na początku nalewka ma zielony kolor, który stopniowo przechodzi w głęboki brąz. Domowa orzechówka ma zapach i smak wyraźnie orzechowy, z rozgrzewającą nutką aromatycznych przypraw. Jest świetna na mroźne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Super rozgrzewa. Ale taka naleweczka może być też wspaniałym i praktycznym pomysłem na prezent pod choinkę :) I jak się potem okaże, butelka tego orzechowego trunku będzie najlepszym i najsmaczniejszym podarunkiem ;) Czytaj więcej

Idealna jest też na jesienne, zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, ponuro i wietrznie... brrr

Nalewka orzechowa jest bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Jest po prostu wyjątkowa. Można ją używać także do aromatyzowania dań, jej zapach jest naprawdę intensywny i świetnie utrzymuje się w potrawach, nadając im niebywałego smaku i charakteru.

Ta orzechówka przełamana aromatycznymi przyprawami "zamienia się" w trunek typowo deserowy, którym możemy uraczyć naszych gości :)

W swojej domowej apteczce warto mieć taki zapas nalewki orzechowej. Oczywiście jest to lekarstwo do stosowania tylko dla dorosłych, i to w niewielkich ilościach.

Na zdrowie!

Autor: Dorota
Dodano: 12.07.2012
Odsłon dziennie: 45

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

30 dag zielonych orzechów włoskich
½ litra spirytusu 96%
300 ml wody
30 dag cukru trzcinowego
16 g cukru waniliowego
5 goździków
szczypta gałki muszkatowej
szczypta cynamonu
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Całe zielone orzechy włoskie opłukać i pokroić (orzechy zrywać najlepiej pod koniec czerwca lub na początku lipca). Przełożyć do czystego i suchego słoika (900 ml). Dodać spirytus i wymieszać. Słoik szczelnie zakręcić i ostawić w ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Wodę wlać do garnka. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, goździki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do dużego naczynia wlać przecedzony (np. przez gazę) sok z orzechów włoskich i słodki syrop z przyprawami. Całość razem wymieszać. Przelać do ciemnych butelek i odstawić do barku na 1 rok.

Na zdrowie.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
i dokladnie "na zdrowie" nie ma nic lepszego na chory zoladek... polecam z calego serca, moja naleweczka stoi juz od 24 czerwca :D
campari [2012-07-17 22:55:37]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl