Przepisy Extra

Rolada z indyka z mozzarellą i czerwoną papryką

Składniki:

ok. 70 dag udźca z indyka (waga bez kości)
125 g mozzarelli (1 kulka)
10 dag czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
ostra papryka w proszku
curry
rozmaryn
koperek
sól
pieprz
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
3 ziarenka czarnego pieprzu
10 dag cebuli
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%

Sposób wykonania:

Udziec z indyka rozkroić, wyciąć kości, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć. Lekko rozbić, położyć na desce, oprószyć ostrą papryką w proszku, curry, rozmarynem, koperkiem, solą i pieprzem.

Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Czerwoną paprykę oczyści, opłukać i pokroić w paski. Na płacie mięsa rozłożyć czosnek, mozzarellę i czerwoną paprykę. Mięso zwinąć w roladę i związać mocno grubą nitką.

Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladę z indyka z każdej strony. Następnie do rondla wlać około 250 ml wody. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i czarnego pieprzu oraz obraną z łuski cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 70 minut. Na koniec cebulę i roladę wyjąć z rondla, delikatnie przeciąć i zdjąć nitkę z rolady. Do ½ szklanki zimnej wody wsypać mąkę pszenną i dodać śmietanę. Razem dokładnie rozmieszać. Dodać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i całość wlać do rondla. Ponownie razem wymieszać, zagotować i przyprawić do smaku.

Roladę z indyka pokroić w plastry i polać sosem. Podawać na ciepło.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ślicznie dziękuję :)
Dorota [2013-04-01 22:40:24]
Muszę przyznać,że B.Dobre:)
Tedi [2013-04-01 19:30:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.