Przepisy Extra

Śledzie w musztardowym sosie

Składniki:

40 dag śledzi (4 sztuki płatów matiasów)
4 dag cebuli (1 mała)
sok z cytryny
3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
pieprz czarny (świeżo mielony)

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 30-60 minut, co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 1-1,5 cm paski.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie rozgnieść w palcach.

Do miski przełożyć śledzie, cebulę, musztardę, śmietanę, majonez i szczyptę czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki, na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Następnie ponownie wymieszać, przełożyć do miseczki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.