Przepisy Extra

Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

To bardzo prosta, szybka i jednocześnie zdrowa surówka z kwaśniej kiszonej kapusty, soczystych jabłuszek i aromatycznego koperku...

Trzeba dodać, że jest ona jeszcze tania i zawsze się udaje :)

Hmmm... przepis zapowiada się ciekawie, a surówka smakowicie - mniam!

Każde drugie danie powinno mieć dodatek obiadowy - my proponujemy dzisiaj właśnie surówkę z kapusty kiszonej, która jest bombą witaminową i pasuje do wszystkiego! Do kotletów, gulaszów, pieczeni, ryb, makaronów, pyz... Czytaj więcej

Surówka ta łączy w sobie przeciwstawne smaki - słodki i kwaśny - a jak się przegryzie smakuje wyśmienicie. Dlatego bardzo lubią ją i duzi, i mali domownicy :)

Oczywiście każdy z nas ma swoja ulubioną surówkę, dlatego każdy zdrowy dodatek do tej surówki jest mile widziany...

Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)

Składniki:

25 dag kapusty kiszonej
15 dag jabłka (waga po obraniu)
½ pęczka koperku
1 łyżka oleju
majeranek
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
czosnek niedźwiedzi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć kiszoną kapustę, jabłko i koperek. Dodać olej, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, czosnku niedźwiedziego oraz sól i pieprz do smaku.

Całość razem wymieszać, włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół surówkę ponownie wymieszać. Idealnie pasuje do smażonych kotletów, ryb, wątróbki, a także rolad i pieczeni w sosie.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.