Zupa szpinakowa

4.4 stars based on 5 reviews Zupy

Składniki:

15 dag szpinaku
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
ok. 1,5 litra wody
1 średnia marchewka (10 dag)
1 mała pietruszka korzeń (5 dag)
1 mała cebula (5 dag)
1 liść laurowy
Vegeta
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sos sojowy
sól
pieprz
Dodatkowo:
groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, liść laurowy i szczyptę Vegety. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie przecedzić.

Szpinak dokładnie opłukać i przełożyć do rondelka. Dodać do niego masło i pokrojony w kostkę czosnek. Razem smażyć, następnie lekko przestudzić i zmiksować (można dodać trochę wywaru).

Do wywaru z warzyw (ok. 1 litra) przełożyć zmiksowany szpinak i razem wymieszać. Śmietanę zmiksować z mąką pszenną. Dodać do zupy, delikatnie wymieszać i razem zagotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

Zupę szpinakową podawać na gorąco z groszkiem ptysiowym. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cebula liść laurowy mak mąka marchew masło pietruszka śmietana sos warzywa wiosna Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>