Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wcześniejsza
  2. Jarek_Kursant

    Sałatka Hiszpańska

    Ile porcji z tego wyjdzie?
  3. Ten torcik z sucharków brzmi ciekawie , przygotuje przy najbliższej okazji 😉
  4. Bardzo dziękuje za miłe słowa 😊😊 w środę znów był śmietanowy z malinami i borówką 😅 dla kuzynki mojej córci na pierwsze urodziny . Znów myszka minnie
  5. Dorota

    Babka Orzechowa

    Rodzynki... wiem, nie wszyscy za nimi przepadają, ale można je śmiało zastąpić żurawiną, pokrojonymi suszonymi śliwkami lub morelą 🙂
  6. Witajcie w smacznym gronie 🙂 Tutaj na pewno znajdziecie coś fajnego dla siebie, bo dużo tu wypróbowanych przepisów 👌 🥣 🥗 🍅 😋
  7. Witaj Asieńko 🙂 WoW! ❤️ Prześliczne torty zrobiłaś, jesteś Mistrzynią 🥰 Pięknie wykonanie, wspaniała dekoracja, bardzo apetycznie się prezentują, wszystkie bym zjadła - mniam! 😋 😋 😋 A u mnie ostatnio torcik z sucharków, kiedyś usłyszałam, że coś takiego można zrobić, więc sama sobie wymyśliłam taką składaną słodkość 😄 Bardzo nam zasmakowała, już mam kolejną paczkę sucharków 😄 ale tym razem zrobię też z czekoladowym budyniem, aby dodać trochę koloru 😉 Pozdrawiam 🙂
  8. śmietankowy z mascarpone ale już dawno temu robiony 😋😄
  9. Śmietanowy z mascarpone i owocami 😉 ostatnio wszyscy uwielbiają ten tort w rodzinie 😉 dla mojej chrześniaczki
  10. I jeszcze 2 śmietankowe z mascarpone i owocami jagodowym ( maliny i borówki )
  11. Już dawno nikt nie dodał zdjęć z ciastami ... to ja wrzucam moje wypieki jakie robiłam niedawno 😉 mikado i śmietankowy z mascarpone i owocami jagodowym
  12. Mam w mieszkaniu piekarnik gazowy z maksymalnym plomieniem i optymalnym... Nigdy nie mialam doczynienia z gazem... Nie mam pojecia jak to obslugiwać nawet po przeczytaniu instrukcji... Wedlug instrukcji jest (wstepny rozgrzew duży plomieniem) opisane wstepne pieczenie i dalsze pieczenie (optymalny). Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to działa? Jak piec w takim piekarniku frytki i pizze?
  13. Cześć, mam problem z moim piekarnikiem. Niestety, nie wiem jaka to jest firma, bo nie widzę nigdzie oznaczenia, a chciałabym się dowiedzieć, na którym pokrętle najlepiej upiec ciasta? Które oznaczenie to zwykłe pieczenie w funkcji góra-dół? :)
  14. Witam Chciałam zapytać jak długgo mogę przechowywać świeże serca drobiowe w zamrażalce ? Chciałam zrobić gulasz a serduszka zamroziłam 3 tyg temu.
  15. Cześć, jestem początkującym "piekarzem" 🙂 Po dłuższych poszukiwaniach i kilku nieudanych próbach, udało mi się znaleźć przepis, po którym bułeczki wychodzą już całkiem fajnie, ALE.... na trzeci dzień są już twarde praktycznie na kamień... Generalnie bułeczki po upieczeniu nie są jakieś super napowietrzone, są dość zbite, ale smaczne i nie twarde - jedną małą bułką naprawdę można się najeść. Na drugi dzień, rano - a piekę je na wieczór - jeśli włożę je do woreczka foliowego, to są okej, chociaż już są twardsze. Natomiast na kolejny dzień no to już trochę ciężko je zjeść, nie jest to niemożliwe, ale są po prostu już za twarde. I teraz pytanie co jest nie tak? Gdyby udało mi się przedłużyć ich żywotnosć chociaż o jeden dzień, to wtedy nie musiałabym aż tak często ich wypiekać, żeby jednak był ten komfort ich jedzenia... Poniżej podaję przepis i instrukcję w jaki sposób piekę... może Wam coś przyjdzie do głowy? - 450 g mąki (kiedyś robiłam 100% mąki pszennej, teraz robię 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 250 g zwykłej mąki pszennej) - 1 opakowanie drożdży instant (7g) - niestety w obecnej sytuacji świeżych drożdży znaleźć nie można - 1,5 łyżeczki ksylitolu - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 jajko - 2-3 łyżki oleju rzepakowego (kiedyś używałam masła, ale faktycznie olej daje lepsze efekty) - około 3/4 szklanki letniej wody (plus minus, bardziej zwracam uwagę na to, żeby ciasto było po prostu w miarę miękkie) Całość ugniatam do elastycznej konsystencji (przy mące pełnoziarnistej nie jest ono aż tak sprężyste), zostawiam na około 10 minut bez przykrycia, po czym znowu ugniatam przez jakieś 5 minut. Wkładam do ciepłego piekarnika na 1 godzinę do wyrośnięcia - i faktycznie ciasto fajnie wyrasta. Potem dzielę na bułeczki, które zawijam na okrągło pod spód i układam na blasze wyłożonej papierem, wkładam znowu do ciepłego piekarnika na 45 minut do ponownego wyrośnięcia - i też ponownie rosną ładnie. Na końcu maluję je mlekiem i posypuję czarnuszką, oregano, czosnkiem, czy jakie mi przyprawy przyjdą do głowy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 17-20 minut max, czasem 3-5 minut przed końcem pieczenia przełączam na grzanie tylko dołu, żeby góra z przyprawami się zbytnio nie spiekła. Jak piekę bez termoobiegu, to nastawiam na 225 stopni. Bułki wychodzą smaczne, powiększają swoją objętość w trakcie rośnięcia, a mimo to, są dość zbitej konsystencji po upieczeniu (może tak ma być?) Nie przeszkadza mi to, ale może to jest przyczyną tego, że tak szybko twardnieją? Jakieś pomysły co robię źle? z góry dzięki (i przepraszam za przydługi post) 🙂
  16. A pamięta ktoś grylażowe cukierki zwane "poduszeczkami"???
  17. Witam. Krótka historia, szybkie pytani. Kolega podarował mi kraba mrożonego wcześniej nie gotowanego którego sam złapał na północy Norwegii. Czy nadaje się do przyrządzenie? Dziękuje za każda informacje.
  18. Proszę doradźcie jak mrozić paszteciki mięsne z ciasta francuskiego? Najlepiej upieczone czy surowe? Czy potem odmrażać przed pieczeniem czy nie? Chciałabym przygotować sobie wcześniej takie paszteciki,ale nie wiem dokładnie jak postąpić?
  19. Cześć, mimo mojego wieku dopiero teraz zacząłem bawić się z rybami 😋 Kupiłem karpia pakowanego w płatach ale smierdzial mulem aż mnie kobita zwyzywala. Więc włożyłem karpia na przemian z cytryna ale podczas jedzenia smak mułu byl odczuwalny, co mógłbym zrobić inaczej? Pozdrawiam Lukas
  20. Negreska

    Śledzie w cytrynie

    Nigdy się nie spotkałam z tym, żeby łączyć śledzia z cytryną, ale może faktycznie całość daje fajny smak... Z pewnością wygląd jest piękny i to już mówi samo za siebie :)
  21. Negreska

    Babka Orzechowa

    Mega prosty przepis a babka może być bardzo smaczna i wilgotna dzięki orzechom :) Przepis nie wydaje się skomplikowany, a składniki można dostać od ręki. Z przyjemnością kiedyś wypróbuję, tylko muszę znaleźć jakieś zastępstwo dla rodzynek, bo one mnie nie przekonują w żadnych wypiekach :)
  22. Negreska

    Focaccia

    Nigdy nie robiłam tego rodzaju pieczywa, a to kolejny prosty i całkiem przyjemny przepis. W dodatku uwielbiam focaccię, więc chyba czas spróbować zastąpić sklepową, taką domową. Może to będzie całkiem udany eksperyment. A te ze zdjęcia - piękna, aż chce się jeść! 😄
  23. U mnie też leczo nigdy nie jest takie samo, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Ale taka mocno wędzona kiełbasa, papryka i cukinia to podstawa. Lubię też dodać kilka ząbków czosnku i wędzoną paprykę, a sos robię z ketchupu z cukinii i przecieru pomidorowego. Całość jem z pieczywem albo ewentualnie z ryżem - ostatnio tak mi jakoś najbardziej smakuje :)
  24. Hejeczka! Jestem Monika - pasjonatka gotowania. Bardzo lubię proste przepisy i składniki, z których wbrew pozorom można wyczarować naprawdę pyszne dania :) Staram się też wprowadzać coraz więcej przepisów wege, żeby powoli ograniczać mięso. Myślę, że to forum to skarbnica dobrych przepisów i inspiracji, dlatego lecę czytać dalej :) Pozdrawiam.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.