Skocz do zawartości

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu?


Anka84

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety Aniu placki mają to do siebie ,że piecze się je w tłuszczu tak jak i pączki może moja rada taka ; na poskładany ręcznik papierowy położyć upieczony placek ,aby ręcznik wchłonoł trochę tłuszcu.Może jeszce ktoś inny ma pomysł na tłuszcz z placka ziemniaczanego? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam innej rady niż podała Magdalena. A na czym smazycie? Można się ratować używając "zdrowego" tłuszczu i smażyć na bardzo gorącej patelni, wtedy mniej wchłoną. Można także polewę zrobić jałwą, co zrekompensuje nadmiar tłuszczu, czyli nie polewać tłustymi sosami, śmietaną itd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję za zainteresowanie się moim problemem, ale widzę, że wy także nie macie na to rady :) No cóż, pozostaje jedynie kładzenie ich na pergaminie, ale to akurat stosuję i mimo tego placki nadal są nasiąknięte( co prawda mniej, ale jednak) tłuszczem :) Pozdrawiam serdecznie i czekam nadal, może jednak znajdzie się ktoś, kto ma na to radę... :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to nic prostszego. Usmaż tak, jak pisałem, tylko grubsze. Ja w takich razach smaruję patelnię bawełnianą szmatką lekko zwilżoną olejem. Może być pędzelek kuchenny, ale wtedy tłuszczu jest dość dużo. A! i ważne, pulchne będą, jeżeli do ciasta dodasz o 1 jajko więcej niż zwykle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Tłuszcz do ciata!!! ot i cała filozofia!!!! należy dodać do ciasta na placki tłuszcz, na którym będzie się je smażyło, jeżeli na oleju, to kilka łyżeczek oleju, jeżeli na smalcu to roztopionego płynnego smalcu itd... proporcjonalnie do ilości ciasta(oczywiście niewiele tego, z umiarem Kochani, z umiarem!!! ;) )Warto dodac też marchew startą tak jak ziemniaczki, wtedy są puszyste, i nie tracą koloru! u mnie skutkuje, nie mam z tym problemu!!! żadne ręczniki papierowe, ani inne cuda. Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...

popieram kladzenie na papierowym reczniku kuchennym i pieczenie na patelni teflonowej. Naprawde oszczedza duzo tluszczu. A jesli chodzi o puszystosc plackow mozna dodac wraz z lyzka maki szczypte proszku do pieczenia - wtedy sa jeszcze bardziej puszyste. Ach i co jeszcze: patelnia powinna byc naprawde goraca na za zimnej placki maja o wiele wiecej czasu na wchloniecie tluszczu. I jeszcze jedno jesli sie smazy wieksza ilosc plackow warto wyprobowac w piekarniku na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Troszke tluszczu dodac do ciasta to wystarczy. Mam elektryczny piekarnik i zawsze mi to wychodzi jesli chodzi o gazowy to nie mam niestety doswiadczenia. Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.