Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

250 g. margaryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku suchego 1 kisiel wisniowy ( bez cukru) 6 jajek 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto cukier puder do posypania kolorowa posypka tłuszcz do smarowania blaszki Sposób przyrzadzania: CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i makę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak,do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania mozna posypać cukrem pudrem, i na środku posypać kolorową posypką. ŻYCZĘ SMACZNEGO. Ina12

post-2336-1173978684_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z okazji. Chciałbym przypomnieć, że posty można edytować, wobec tego proszę o korzystanie z tej możliwości - będzie czytelniej na forum. Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam, babka jest super. Wszystkim bardzo smakowała, prezentowała się rewelacyjnie (w przekroju szczególnie!!!!) Ale dodałabym pół szklanki cukru więcej bo mimo zalet babka jest za mało słodka! Dzięki za przepis :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Małgosiu dziękuję bardzo za słowa uznania, w przekroju to fakt wygląda jak tulipan i w smaku też dobra. Ja ją zawsze piekę według przepisu, żeby dodać więcej cukru, bym musiała wpierw wypróbować. Zwiększając ilośc cukru nie mam pewności czy wypiek się uda. Jeszczę raz serdecznie dziękuję za opinię i ślę pozdrowienia. ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam według przepisu i jest OK. Myślę, że można posypać ciasto większą ilością cukru pudru jak ktoś lubi słodkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam i dziekuję za ocenę. Można posypać większą ilością cukru pudru, to rzecz smaku. Ja jak upiekę, to nieraz tylko smaruję polewą i posypuję kolorową posypką. Na święta Wielkanocne " Tulipan " obowiazkowo gości na moim stole. Ślę pozdrowienia. ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie upiekłam Tulipana- suuuuuper ciasto, tylko dla mojej rodzinki trochę za mała porcja , następnym razem będę musiała podwoić porcję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamiast cukrem pudrem ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam kokosem.Teraz jest oki :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze polewam to ciasto polewą czekladową, następnie na polewę posypuję cukier puder albo posypkę kolorową. Robię jeszcze w inny sposób, polewam polewą czekoladową , na środku sypię posypkę kolorową a boki obsypuję cukrem pudrem. Jnformacje te podaję na temat górnej warstwy tulipana. ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Długo zbierałam sie do upieczenia tego ciasta.

Uznałam ,że te swięta to dobra okazja. I mój tulipan wyszedł taki ładny jak na Twoim zdjęciu. Bardzo smaczny -wczoraj został zjedzony http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif i wszyscy żałowali ,ze nie było go więcej. Polałam polewą z białej czekolady i posypałam siekanymi orzechami.

Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.

Pozdrawiam Ania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aniu prawdą jest że ciasto lepsze jest w smaku od tradycyjnych babek. Ja w przepisie mam podany wymiar blaszki 12x 34, a ja piekę w blaszce 9x 34, bo taką posiadam. Muszę kupić blaszkę która jest podana w przepisie i przypuszczam że tulipan będzie jeszcze efektowniej wyglądać. pozdrawiam ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ,że lepsze a przy tym takie kolorowe, że aż się oczy do niego same śmieją. Ja nie wiem jaki mam wymiar blaszki ale patrząc na Twoje zdjęcie to chyba taką samą. Spojrzałam teraz na zdjęcie , przypomniałam sobie smak i chyba wieczorkiem upiekę na sobotę i niedzielę. Bo tego świątecznego tak prawdę mówiąc za dużo nie pojadłam Pozdrawiam cieplutko Ania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.