Skocz do zawartości

Tulipan


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

250 g. margaryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku suchego 1 kisiel wisniowy ( bez cukru) 6 jajek 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto cukier puder do posypania kolorowa posypka tłuszcz do smarowania blaszki Sposób przyrzadzania: CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i makę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak,do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania mozna posypać cukrem pudrem, i na środku posypać kolorową posypką. ŻYCZĘ SMACZNEGO. Ina12

post-2336-1173978684_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

  • 1 miesiąc później...

Małgosiu dziękuję bardzo za słowa uznania, w przekroju to fakt wygląda jak tulipan i w smaku też dobra. Ja ją zawsze piekę według przepisu, żeby dodać więcej cukru, bym musiała wpierw wypróbować. Zwiększając ilośc cukru nie mam pewności czy wypiek się uda. Jeszczę raz serdecznie dziękuję za opinię i ślę pozdrowienia. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja zawsze polewam to ciasto polewą czekladową, następnie na polewę posypuję cukier puder albo posypkę kolorową. Robię jeszcze w inny sposób, polewam polewą czekoladową , na środku sypię posypkę kolorową a boki obsypuję cukrem pudrem. Jnformacje te podaję na temat górnej warstwy tulipana. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Długo zbierałam sie do upieczenia tego ciasta.

Uznałam ,że te swięta to dobra okazja. I mój tulipan wyszedł taki ładny jak na Twoim zdjęciu. Bardzo smaczny -wczoraj został zjedzony http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif i wszyscy żałowali ,ze nie było go więcej. Polałam polewą z białej czekolady i posypałam siekanymi orzechami.

Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.

Pozdrawiam Ania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu prawdą jest że ciasto lepsze jest w smaku od tradycyjnych babek. Ja w przepisie mam podany wymiar blaszki 12x 34, a ja piekę w blaszce 9x 34, bo taką posiadam. Muszę kupić blaszkę która jest podana w przepisie i przypuszczam że tulipan będzie jeszcze efektowniej wyglądać. pozdrawiam ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ,że lepsze a przy tym takie kolorowe, że aż się oczy do niego same śmieją. Ja nie wiem jaki mam wymiar blaszki ale patrząc na Twoje zdjęcie to chyba taką samą. Spojrzałam teraz na zdjęcie , przypomniałam sobie smak i chyba wieczorkiem upiekę na sobotę i niedzielę. Bo tego świątecznego tak prawdę mówiąc za dużo nie pojadłam Pozdrawiam cieplutko Ania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.