Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość Rencista

Grochówka wojskowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rencista   
Gość Rencista

60 dkg grochu (najlepiej łuskanego) 40 dkg boczku wędzonego 40 dkg kiełbasy 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg marchwi 30 dkg ziemniaków 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko. Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu. Smacznego

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jola_A.    2

Ugotowalam te grochowke byla pycha!!dodatkowo dodalam zrumieniona cebule.Dzieki za przepis.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Ja również ugotowałam z tego przepisu grochówkę, i tak samo potwierdzam pycha. ina12

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
aniela    0

Dzieki ogromne :D Znalam te potrawe jako dziecko i wiele razy probowalam przypomniec sobie, jak to dawno, dawno temuuuu moja kochana mamuska ja robila? Zrobilam ja juz dwa razy, bo bardzo smakowala moim dziecom, ktore nie jadaja zup. Ta grochowka jest naprawde smaczniutka. Dziekuje i pozdrowiam. majka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stokrotka    4

Dzisiaj na obiad robię grochówkę. Podzielę się wrażeniami po skonsumowaniu przez całą Rodzinkę :lol:. Pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stokrotka    4

Przepyszna! Tak jak Jola A. dodałam podsmażoną cebulkę. Zamiast boczku wędzonego dodałam kiełbasę polską, świetnie się komponuje. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim! :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Stokrotka    4

Basiu na pewno zasmakuje Twojemu mężowi. Mój mąż ciągle wspominał grochówkę wojskową, którą jadł dawno temu. Aż w końcu znalazłam ten przepis. Po zjedzeniu stwierdził, że była identyczna jak ta wspominana! Naprawdę jest świetna! Pozdrawiam! :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
jacobs    1

a ja proponuje grochową według przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu. 1,2 kg kości wieprzowych mogą być wędzone 80 dkg.grochu łuskanego/ żółty/ 50 dkg.kiełbasy mocno wędzonej 50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka kości gotować z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotować namoczony groch ,który następnie należy przetrzeć kiełbase pokrojoną wrzucić do garnka.Boczek przesmażyć z posztkowaną marchewką , pietruszką aż zrobi sie mocno pomarańczowy, a następnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Kości po wygotowaniu obrać z mięsa i dodać do zupy. nie zagęszczać już niczym. Przyprawiamy :trzy liście dęby i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz według uznania.Życze Smacznego

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Basia K    5

Często robię tą zupę.W duuużym garnku i bardzo szybko ona znika. Ostatnio zrobiłam w jeszcze większym garze,żeby była na dwa dni (nie było mnie w domu,a rodzina nie miałaby co jeśc :lol: ) No i zjedli tą podwójną porcję w jeden dzień!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
zuziorek    4

Andrzeju zupa wyglada ta apetycznie, ze u mnie od rana juz w garnku sie gotuje...tylko ze w wersji bez ziemniaków, bo u nas jada sie z grzankami

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość arti31   
Gość arti31

Witam Wypróbuje ten przepis choć nie mam nadziei że efekt będzie podobny do wojskowej. Rozmawiałem na ten temat z ojcem... Za czyste to wszystko jest ... Garkuchnia wojskowa ogólnie pewnie nie domyta i ppachnie róznie róznymi rzeczami poza tym zostaje jeszcze głód. Jak taki żołnierz dostanie dobrze w tyłek to póżniej mu wszystko lepiej smakuje. Nie mnie jednak dzisiaj starcie z grochówka :D ---> pierwszy raz:-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość madziulak11   
Gość madziulak11

Hej ludziska!! A jakbym chciała zrobić tej grochówki dla 160 osób?? to w jaki sposób mam powiększyć te proporcję?? Tzn...najważniejsze to ile grochu trzeba :D hehe...proszę o odpowiedź:D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×