Skocz do zawartości

Ciasto Na Pierogi


Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze ja mam dla wszystkich propozycje na nietypowe pierogi jadlam na wakacjach bardziej jako deser ciasto dokladnie takie jak na faworki nie bede sie rozpisywac przepis mozna znalezc wszedzie wiec robimy ciasto walkujemy i wycinamy jak tradycyjne farsz jagody maliny brzoskwinie ser bialy na slodko co kto lubi sklejamy i jak faworki na gleboki tluszcz smazymy az sie zrumienia przed talezem takich pierogow kazdy padnie na kolana :))))) polecam goraco do kawki herbatki genialne

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Popularne odpowiedzi

1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam

Dodane obrazy

  • 1 miesiąc później...

Moja babcia zawsze powtarzała: im cieplejsza woda tym ciasto lepsze takie miękkie, pulchne! I ja się tego trzymam, wychodzi pyszne :-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach

ten przepis to tak :grin: mąka gorąca prawie wrząca woda i sól

i tyle spróbujcie

Edytowane przez elcia
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może bierzesz za mało wody? Spróbuj: na 1kg przesianej mąki weź 1/2 litra bardzo ciepłej wody, 4 łyżki oleju i 1 jajko. Powinno być dobre.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Ja do ciasta na pierogi przestałam dodawac jajko - zawsze wychodzi mięciutkie (poza tym używam naprawdę gorącej wody i pewnie by się ścięło ;)). Korzystam z podobnego przepisu, co większośc forumowiczów - w mące (ok. 0,5 kg) robię krater, wlewam szklankę wrzątku, ok łyżki oleju i szczyptę soli, mieszam łyżką, aż zrobi się glut. Mieszam tak długo, aż kontrukcja wchłonie tyle mąki, że można przejśc do wyrabiania bez obawy, że całe ciasto zostanie na rękach. Tak przygotowane ciasto zawsze wychodzi :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Moja babcia też tak właśnie robi, wrzącą wodę z czajnika leje na mąkę, potem miesza to drewnianą łyżką i zaraz wyrabia ręką, a ja się boję zawsze, że się poparzy, ale wszystko jest ok :smile:

 

Potem takie ciasto jest mięciutkie, a pierożki pycha, zazwyczaj robi ruskie  :mrgreen: mniam - robiłyśmy własnie w tamtym tygodniu i mam na 1 obiad zamrożone  ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.