Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basia_set

Ciasto Na Pierogi

Rekomendowane odpowiedzi

czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tą goracą woda to prawda. Polecam mój przepis: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite. I ... dowolnie nadziewać po rozwałowaniu i wykrojeniu. Smacznego !!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mam bardzo prosty przepis na ciasto, które jest pyszne i mięciutki - mąka, gorąca woda i trochę oleju ( na 1 kg mąki około 1 cm oleju - w szklance).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tez robie tak ciasto tzn maka , sól i goraca woda , popieram tez dodawanie oleju ! ciasto nie wysycha i mozna spokojnie lepic góre pierogów !

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze ze nigdy nie lubiłam robic pierogow ze wzgledu na ciasto ktore sprawiało mi kłopot.Wypróbowałam wasze rady i jestem mile zaskoczona.Zrobiłam pierogów z trzech kilogramów maki.Zamroziłam sobie dosc duzo ...i teraz tylko wyjmuje...i jest szybciutki obiadek.Wspaniale sie kleiły...Dziekuje bardzo...i pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Też tak robię ale wiecie,co poradziła mi mama? By dodać troszkę drożdży do ciasta podczas zagniatania....zrobiłam tak i wyszły super,troszkę podrosły i były mięciutkie a ciasto wyrabiałam w malakserze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

z dodaniem drożdży nigdy nie słyszałam a jeśli się nie posiada malaksreu to tak przy ręcznym wyrabianiu tez można te drożdże dodać :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej! Moja mama zagniata ręcznie i to ona mi doradziła z tymi drożdżami I TO NIE TRZEBA ROBIĆ ROZCZYNU[choć ja robiłam],wystarczy je wkruszyć do wyrabianego ciasta. A....jak mam to dodaję troszke kurkumy i ciasto jest żółciutkie choć jajek nie dodaję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, :razz: tego potrzebowałam - nie lubię robić pierogów - bo ciasto to u mnie loteria. :razz: Jutro robię - trzymajcie kciuki, :) :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zosiu-k, akurat wypróbowałam Twój sposób - jest super - teraz pierogi będą cżęściej na naszym stole, bo jak sie okazuje to nie musi być "męka". Basqa - następnym razem spróbuję z drożdżami, ciekawe czy mi wyjdą. Słysząłm gdzieś ,ze takie z drożdżami najlepsze są do zapiekania. Jak zrobie to opowiem, pozdrawiam,

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

:mrgreen:  Ciasto na pierogi z drożdżami ? to ciekawy pomysł ,ja robie jak wiekszość pisze ale daje nie gorącą wode a ciepłą i czasem jajko,jak robie z owocami to robie takie jak na knedle czy kopytka z ziemniaków ale odrobinę więcej mąki dodaje aby się tak bardzo nie kleiło,ale to z drożdzami muszę wypróbować. :grin:   

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaje jeszcze do ciasta jajko, na 1kg maki 1 jajko, ok 0,5 litra cieplej wody, szczypta soli i łyżka oleju. ciasto wychodzi naprawde mięciutkie:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×