Skocz do zawartości

Kinder pingwin!!!


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

NA BISZKOPT: -4 jajka -3 łyżki mąki -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ: -20 dag czekolady -1/4 kostki margaryny -2-3 krople oleju -4 łyżki wody BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok :-) MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. TERAZ WYSTARCZY TYLKO... Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą. Muszę się teraz do czegoś przyznać. Właściwie to jeszcze nie robiłam tego ciasta... Jadłam je jednak ostatnio u bratowej i tak mi posmakowało,że natychmiast chciałam podzielić się z Wami przepisem :D A ponieważ moja bratowa zapewniała,że robiła je już kilkakrotnie nie tylko ona, ale też jej koleżanki, stwierdziłam,że nic nie stoi na przeszkodzie :D Jest tak pyszne,że napewno zrobię je sama przy najbliższej okazji, do czego i Was namawiam :D Smacznego!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Super przepis, chcę go wypróbować, ale mam pewne wątpliwości: 1. Czy czekolada ma być gorzka czy mleczna? 2. Jak robisz masę? Czy od razu ubijasz całość śmietany, czy dzielisz na pół, a drugą część po zastygnięciu glazury? Przepraszam, że się tak wypytuję, ale chciałabym żeby ciasto wyszło jak najlepiej. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie masz za co przepraszać! Kto pyta nie błądzi :D A więc... 1.Czekolada według własnych upodobań. Moim zdaniem lepsza jest jednak mleczna... W końcu ciasto powinno być słodkie :D 2.Śmietanę ubijam za jednym zamachem. Naprawdę nic jej się nie ma prawa stać. Z resztą glazura zastyga szybciutko :-) Jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj śmiało. Bardzo chętnie pomogę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam! Pyszne ciasteczko! Przypomina w smaku kinder kanapkę, ale jest o niebo smaczniejsze. Ja użyłam gorzkie czekolady. Natomiast zamiast oleju do glazury dałam aromatu do ciast o smaku advocata. Polecam szczerze wszystkim. :-D :P :P P.s. Dziękuję Jamaica za podzielenie się przepisem i pozdrawiam. Renia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.