Skocz do zawartości

Co Można Zrobić Z Kabaczka I Cukini.


Dorunia

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka zimowa z cukinii.

Składniki:

3 kg cukinii

1kg cebuli

70dkg marchewek

1 łyżka soli

Zalewa:

Półtorej szklanki octu 10%

6 szkl wody

3/4 szkl cukru

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Można też zrobić na zimę cukinię w zalewie musztardowej tak jak się robi ogórki ja robiłam i jest bardzo dobre. Kabaczek można pokroić w plastry i usmażyć jak kotlety też jest super. Też podałam przepis na ananasa z cukinii robi się na słodko i można użyć do placka. Albo można nadziać cukinię mięsem mielonym i obiad gotowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i chyba zamrozić? Prawdę mówiąc jeszcze tego nie praktykowałam, ale przymierzam sie do tego w tym roku. Cukinię dodaję do prawie wszystkich patelniowych miszmaszów do makaronu, ryżu czy kuskusu. Dlatego już się rozpływam w błogim uśmiechu, że tej zimy będzie jej u nas dostatek :-D PS: i zamierzam jeszcze zrobić z niej sałatkę na zimę z forumowego przepisu :-D Mniam, mniam :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sałatka zimowa z cukinii.

Składniki:

3 kg cukinii

1kg cebuli

708 marchewek

1 łyżka soli

Zalewa:

Półtorej szklanki octu 10%

6 szkl wody

3/4 szkl cukru

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

Iwonko- ile ma być marchewki? Chyba wkradł Ci się błąd, :P bo napisałaś-708. Pozdrawiam :P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis posiadam z Super Expressu Cukinia a la ananas 3 kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę 1 kg. cukru 2 cukry waniliowe 3-4 goździki 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego Zagotowujemy 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zalewamy nią cukinię, przyciskamy talerzem i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia odsączamy cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy cukinię i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 minut. Zrobiona w ten sposób jest wspaniała do ciast i do sałatek, ma smak normalnego ananasa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ciasto z cukini

3 jajka

3/4 szklanki oleju roslinnego

1 2/3 szklanki cukru

2 szklanki cukinni startej na grubej tartce

2 lyzki cukru waniliowego (albo dwie lyzeczki extraktu waniliowego - receptur pod przepisem)

3 szklanki bialej maki

3 lyzeczki zmielonego cynamonu

1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej (do pieczenia)

1 lyzeczka soli

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki posiekanycz orzechow wloskich

Metoda przygotowania:

W duzej misce ubic jajka, dodac olej, cukier, cukinie, i cukier waniliowy (extract).

Wszystko dobrze wymieszac. W osobnej misce dobrze wymieszac make, cynamon, proszek do pieczenia, sode i sol.

Dodac "sucha" mieszanke do "mokrej" mieszanki i wymieszac. Wmieszac rodzynki i orzechy.

Piec na 165 C przez godzine w prostokatnej formie o wymiarach okolo 33 x 23 x 5 cm, albo dwuch "chlebowych" formach (22 cm x 12 cm x 7 cm) - Ja mam formy takich wymiarow, ale inne tez mozna uzyc. Jak wiadomo, kazdy piekarnik piecze inaczej, i w zaleznosci od wielkosci formy, wiec najepiej ciasto sprawdzic patyczkiem po 45 minutach.

Formy trzeba wysmarowac maslem i wysypac maka przed wlaniem ciasta.

Ekstrakt Waniliowy

4 laski wanilii

1 szklanka (250 ml) wodki

Wanilie pociac w 2 cm kawalki i wrzucic do czystego sloika (najlepiej jak jest nowy i z ciemnego szkla). Zalac wodka i zakrecic. Mieszac codziennie (potrzesc zakreconym sloikiem) przez 30 dni. Po 30 dniach przelac do malej butelki przes filter do kawy. Mozna tez uzyc rumu bialego zamiast wodki na ekstrakt rumowo-waniliowy. Ten ekstrakt jest tutaj uzywany zamiast cukru waniliowego i uzywam to do wszystkich moich wypiekow (czasanu jestem zmuszona uzyc gotowy kupiony jak moj sie skonczy...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.