Kubasie Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zebra Ciasto: Cukier - 1 1/2 szklanki Jajka - 5 szt. Aromat rumowy - 1 fiolka Mąka pszenna - 2 1/2 szklanki Olej sojowy - 1 szklanka Woda - 1 szklanka Kakao - 2 łyżki Proszek do pieczenia - 2 łyżki Budyń śmietankowy - 1 opakowanie Olej sojowy do wysmarowania blaszki lub margaryna( wedle naszego uznania) Bułka tarta do posypania blaszki Jajka ucieramy z cukrem. Nie przestając ucierać dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy . Następnie dolewamy olej i wodę. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao . Tak przygotowane dwu kolorowe ciasta wlewamy na środek blaszki wysmarowanej olejem i wysypana bułką tartą. wlewamy na przemian po pięć łyżek ciasta jasnego i ciemnego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu próby „suchego patyczka”. Smacznego. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Bardzo dobre ciacho. Ja zamiast wody daję oranżade no i nie dodaje budyniu. Następnym razem robiąc to ciasto skorzystam z Waszego przepisu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek50 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Ciasto to jest bardzo dobre wiele razu juz go piekłam , ale tak jak Monilek dodaje orężade zamiast wody polecam - warte jest tego. :mrgreen: :shock: :oops: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasie Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 gosiek 50 dziekuje bardzo za sugestje ,kolejnym razem dodam oranzade. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 Tez pieke czesto zebre, ale jak wiekszosc dodaje zamiast wody napoj gazowany, oranzade, pepsi cole, fante, obojetnie jaki, byle bylby gazowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 jest to dla mnie zupełna nowość dodawanie napoju gazowanego do ciasta. napewno kolejnym razem dodam cos gazowanego.bardzo dziekuje za sugestie. pozdrawiam :) Jolu tak sobie pomyślałam czy jak sie dodaje oranżade albo pepsi to jest różnica w smaku ciasta? zastanwiło mnie to poprosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 Hmm, wiesz co raczej duzej roznicy nie ma, minimalna. Ale napewno bedzie roznica jesli zamiast wody dodasz jakis kolorowy napoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 Dziekuje bardzo serdecznie za odpowiedz. Kolejnym razem napewno zrobie tak jak piszesz.Bo sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Nie wiem kiedy je zrobie ale napewno dam znac jak mi wyszło ,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Bardzo lubię to ciasto. Przepis na nie dostałam od mojej Siostry, Ja również dodaję do niego napój gazowany. Jest naprawdę pyszne! Polecam! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Ciasto pyszne! Zupełnie jak u mamy! :razz: Tak jak radziłyście dodałam do niego coś gazowanego, ale u mnie to była gazowana woda cytrynowa. Wyszło i pysznie i ładnie (choć zdjęcia tego nie oddają) Nasza domowa kontrolerka jakości, sprawdza, czy aby ciasto nadaje się do jedzenia: :) A tu w przekroju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Klamerko, gratuluję pięknie wykonanego ciasta. Bardzo efektownie i ciekawie ta Twoja zeberka wygląda. Zacheca do wypróbowania i nie dziwię się koteczce że sie do niego zabiera :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Niuniaczku dziękuję za miłe słowa! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Klamerko, śliiiiiiiiiiczna zeberka :) Ależ mam ochotę upiec takie ciacho. Pozdrówki :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania156 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Po raz pierwszy upieklam to ciasto no i niestety wyszedl mi lekki zakalec.Nie wiem czy byc moze dlatego,ze zaraz wyjelam je z piekarnika?Ciekawa jestem ile mniej wiecej nalezy piec to ciasto?Mam pytanie do Klamerki w jakich rozmiarach tortownicy piekla ta zeberke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.