Skocz do zawartości

Ciasto Zebra


Rekomendowane odpowiedzi

Zebra Ciasto: Cukier - 1 1/2 szklanki Jajka - 5 szt. Aromat rumowy - 1 fiolka Mąka pszenna - 2 1/2 szklanki Olej sojowy - 1 szklanka Woda - 1 szklanka Kakao - 2 łyżki Proszek do pieczenia - 2 łyżki Budyń śmietankowy - 1 opakowanie Olej sojowy do wysmarowania blaszki lub margaryna( wedle naszego uznania) Bułka tarta do posypania blaszki Jajka ucieramy z cukrem. Nie przestając ucierać dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy . Następnie dolewamy olej i wodę. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao . Tak przygotowane dwu kolorowe ciasta wlewamy na środek blaszki wysmarowanej olejem i wysypana bułką tartą. wlewamy na przemian po pięć łyżek ciasta jasnego i ciemnego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c do momentu próby „suchego patyczka”. Smacznego. :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

jest to dla mnie zupełna nowość dodawanie napoju gazowanego do ciasta. napewno kolejnym razem dodam cos gazowanego.bardzo dziekuje za sugestie. pozdrawiam :) Jolu tak sobie pomyślałam czy jak sie dodaje oranżade albo pepsi to jest różnica w smaku ciasta? zastanwiło mnie to poprosze o odpowiedz

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 6 miesięcy później...
  • 1 rok później...

Ciasto pyszne! Zupełnie jak u mamy! :razz: Tak jak radziłyście dodałam do niego coś gazowanego, ale u mnie to była gazowana woda cytrynowa. Wyszło i pysznie i ładnie (choć zdjęcia tego nie oddają) Nasza domowa kontrolerka jakości, sprawdza, czy aby ciasto nadaje się do jedzenia: :) post-6493-1220433903_thumb.jpg A tu w przekroju: post-6493-1220434027_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 10 miesięcy później...

Po raz pierwszy upieklam to ciasto no i niestety wyszedl mi lekki zakalec.Nie wiem czy byc moze dlatego,ze zaraz wyjelam je z piekarnika?Ciekawa jestem ile mniej wiecej nalezy piec to ciasto?Mam pytanie do Klamerki w jakich rozmiarach tortownicy piekla ta zeberke?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.