Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 (edytowane) Ciasto: 25 dag mąki po 10 dag cukru i margaryny 2jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1.5 kg sera 2 całe jajka, 4 żółtka 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2.5 szklanki mleka Wyrabiamy ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wylepiamy dużą blachę dno i brzegi. Masa serowa: Ser zemleć. 2 całe jajka+4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy budynie (w proszku) i stopniowo ser,olej i mleko. Pieczemy 50 min w temp. 190* W trakcie pieczenia ubijamy pianę z 4 białek+4 łyżki cukru, po upieczeniu sernika rozprowadzamy ją na serniku i pieczemy jeszcze 10 min. Przed podaniem sernik dekorujemy karmelem z 6 łyżek cukru. Gdy karmel zbrązowieje i zacznie się ciągnąc wyłożyć nitki na natłuszczoną blachę. Twarde nitki ułożyć na sernik. Jak nie zamierzam robić rosy to po wyłożeniu ubitych białek z cukrem posypuje wiórkami kokosowymi też jest pyszny. Przepis ten dostałam od Cioci po tym jak powiedziałam że sernika już nigdy nie upiekę bo zawsze mi klapnie ;) ten jeszcze się nie zdarzyło i znajome które piekły też sobie chwalą. Ps masa serowa wychodzi dość rzadka taka ma być. Smacznego ;) Edytowane 25 Października 2015 przez Katarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Sernik faktycznie jest bardzo dobry i delikatny. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Ja piekę podobny sernik, masa jest bardzo rzadka i nie trzeba się obawiać bo potwierdzam że ten sernik jest naprawdę bardzo pyszny. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Ciesze się że jesteście tego samego zdania. Robie do już chyba od 3 lat i zawsze się udaje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minek Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Sernik upiekłam pierwszy raz wczoraj. Dodałam więcej cukru bo wydawał mi sie za mało słodki. Ale naprawdę jest dobry. Polecam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam! Cieszę się że Ci smakował :lol: ja dlatego go lubię że nie jest tak mocno słodki i można go zjeśc więcej, ale jak ktoś lubi słodsze ciasta to na pewno większa ilośc cukru mu nie zaszkodzi :lol: Na święta też będę go robiła, bo rodzinka się stęskniła :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kioicek Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 hej! znam ten sernik, jest naprawdę bardzo dobry. Cała moja rodzina się nim zajada!!! tylko ze ja do piany dodaję kokos! jest super :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betusia Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 witam!serniczek naprawde przepyszny,pieke go juz pare latek i za kazdym razem smakuje wybornie.mam pare przepisow na niego,choc wszystkie podobne.pewna innowacja jest posypanie ciasta budyniem smietankowym przed nalozeniem sera.dzis wlasnie tak zrobilam i wyszedl super :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewa1 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Super ciasto :-D .Zawsze się udaje. Ja zamiast rosy, przestudzony sernik zalewam tężącą galeretką np.:wiśniową. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna22 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Sernik wspaniały :-D ale jeżeli dajemy do masy serowej budyń bez cukru to trzeba dodać jeszcze co najmniej pół szklanki cukru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Według podobnego przepisu wykonuję też taki sernik, właśnie na Święta upiekłam. Faktycznie zawsze się udaje i smakuje mojej rodzinie nawet bardziej niż tradycyjny. Ja dodatkowo spód ciasta podpiekam 10 minut (ale w moim przepisie mam go więcej), a samą masę wykonuję z nieco zmniejszych proporcji, ale to pewnie zależy od tego kto jaki przepis posiada. Dodatkowo dodaję rodzynki np.zamoczone w rumie, a ostatnio dorzuciłam też skórkę pomarańczy (taką gotową oczywiście :-D ), co nieco zmieniło smak masy serowej. Ale to zależy od upodobań i gustów. Ogólnie ciacho polecam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Witam ! Cieszę się że Wam sernik smakował. Ja często robię go bez ciasta, wylewam prosto na blachę posmarowaną masłem i posypaną wiórkami, kiedyś próbowałam upiec na biszkoptach :-D bo mi się nie chciało robic ciasta i wszystkie biszkopty uniosły mi się do góry, więc teraz albo ciasto albo nic. :-D Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 witam wszystkich w nowym roku! piekłam ten sernik na sylwestra,bez ciasta i rzeczywiście wyszedł wspaniały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Witam wszystkich. Tym razem po wylaniu sernika na blachę wrzuciłam na wierzch pierniki z nadzieniem truskawkowym i później pianę tak jak w przepisie :grin: też wyszedł pyszny :grin: a następnym razem zrobię z brzoskwiniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.