ali Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ciasto bardzo dobre, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali. Zastanawiam się, czy następnym razem nie zrobić więcej masy np. z 1,5 porcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna22 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Terko nie wiem czy ciasto dużo straci na smaku bo piekłam tylko z tartą skórką , ale uważam że możesz śmiało użyć do ciasta olejku pomarańczowego choć to nie będzie to samo co z tartą skórką. Nie widziałam nigdy w sprzedaży gotowej tartej skórki pomarańczowej i nawet jeśli jest to czy aby na pewno bez chemii :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest. A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Upiekłam to ciasto na święta, dodałam więcej mąki (ciasto kleiło mi się do rąk).Ale spanikowałam widząc jego ilość i tę wielką blaszkę (ok.24x40) więc zrobiłam w tortownicy (średnica 30cm).Wyszło fantastyczne - do kremu dodałam jeszcze kandyzowane skórki pomarańczowe. Przepis godny polecenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja upieczonego pomarańczowca poraz drugi upiekłam na sylwestra. Pierwszy raz i drugi raz też musiałam dodać mąki, ale na ten temat nic nie wspominałam bo każda z nas wie że jak ciasto się klei to trzeba makę dosypać. Tą razą sobie uprościłam, nie piekłam trzech placków tylko jeden i przekroiłam na połowę. Pomarańczowiec ten nam bardzo smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Właśnie zrobiłam to ciasto,bez dodatku skórek i tak pachnie pomarańczą.Narazie jeszcze nie wystygło, więc nie będę kroić,ale bardzo mnie kusi żeby spróbować.Masa jest smaczna,taka inna.Myślę,że jeszcze nie raz upiokę to ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Bardzo się cieszę,że mogłam podzielić się z wami tym przepisem a jeszcze bardziej że komuś oprócz mnie smakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedroneczka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Bardzo ciekawy przepis i chce go upiec ale mam problem gdyz nigdzie nie moge dostac kisielku pomaranczowego. Doradzcie mi prosze jak go zastapic dodam tylko, ze nie chcialabym dodawac kislu o innym smaku ale to chyba nierealne :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 No żeby pomarańczowego nie było to szok...może weż brzoskwiniowy lub morelowy,też są w pomarańczowym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedroneczka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 No kurcze tez myslalam, ze to nie bedzie problem no ale coz oblecialam markety i nie ma. Ale czy nie zmieni smaku inny kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedroneczka Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 I w końcu dostałam kisiel. Placek upiekłam i jest przepyszny. Polecam, kisiel jest przyjemnie chłodny (oczywiście jak placek jest w lodówce). Ciasto namiękło, a kisiel się nie ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Apik co tu duzo pisac ciacho jest super wlasnie je wczoraj zrobilam.Pozdrawiam :wink: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Jolu cieszę się ogromnie,że ciasto smakuje i bardzo ładnie wygląda,takie opinie sprawiają że chce się piec coś nowego i dzielić się z Wami przepisami. Jednak teraz mam mniej czasu na eksperymenty i robię ciasta raczej sprawdzone,dopiero kiedy zbliża się zima siedzę w kuchni i jak to mąż mówi nie można mnie stamtąd wygonić. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłych urlopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.