Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
apsik

Pomarańczowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto bardzo dobre, polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali. Zastanawiam się, czy następnym razem nie zrobić więcej masy np. z 1,5 porcji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Terko nie wiem czy ciasto dużo straci na smaku bo piekłam tylko z tartą skórką , ale uważam że możesz śmiało użyć do ciasta olejku pomarańczowego choć to nie będzie to samo co z tartą skórką. Nie widziałam nigdy w sprzedaży gotowej tartej skórki pomarańczowej i nawet jeśli jest to czy aby na pewno bez chemii :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest. A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam to ciasto na święta, dodałam więcej mąki (ciasto kleiło mi się do rąk).Ale spanikowałam widząc jego ilość i tę wielką blaszkę (ok.24x40) więc zrobiłam w tortownicy (średnica 30cm).Wyszło fantastyczne - do kremu dodałam jeszcze kandyzowane skórki pomarańczowe. Przepis godny polecenia !!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja upieczonego pomarańczowca poraz drugi upiekłam na sylwestra. Pierwszy raz i drugi raz też musiałam dodać mąki, ale na ten temat nic nie wspominałam bo każda z nas wie że jak ciasto się klei to trzeba makę dosypać. Tą razą sobie uprościłam, nie piekłam trzech placków tylko jeden i przekroiłam na połowę. Pomarańczowiec ten nam bardzo smakuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zrobiłam to ciasto,bez dodatku skórek i tak pachnie pomarańczą.Narazie jeszcze nie wystygło, więc nie będę kroić,ale bardzo mnie kusi żeby spróbować.Masa jest smaczna,taka inna.Myślę,że jeszcze nie raz upiokę to ciasto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się cieszę,że mogłam podzielić się z wami tym przepisem a jeszcze bardziej że komuś oprócz mnie smakuje .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis i chce go upiec ale mam problem gdyz nigdzie nie moge dostac kisielku pomaranczowego. Doradzcie mi prosze jak go zastapic dodam tylko, ze nie chcialabym dodawac kislu o innym smaku ale to chyba nierealne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No żeby pomarańczowego nie było to szok...może weż brzoskwiniowy lub morelowy,też są w pomarańczowym kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I w końcu dostałam kisiel. Placek upiekłam i jest przepyszny. Polecam, kisiel jest przyjemnie chłodny (oczywiście jak placek jest w lodówce). Ciasto namiękło, a kisiel się nie ciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu cieszę się ogromnie,że ciasto smakuje i bardzo ładnie wygląda,takie opinie sprawiają że chce się piec coś nowego i dzielić się z Wami przepisami. Jednak teraz mam mniej czasu na eksperymenty i robię ciasta raczej sprawdzone,dopiero kiedy zbliża się zima siedzę w kuchni i jak to mąż mówi nie można mnie stamtąd wygonić. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłych urlopów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.