Gość alma Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Wiem, że kiedyś ten temat był na forum. Wiadomo kazdy dzień przynosi nam okazje do pieczenia ciast i tortów. Chętnie wysłucham Waszych aktualności. A może ktoś skorzysta z moich rad? Zapraszam do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Do dekoracji wypieków na tzw.szczególne okazje możemy użyc kwiatów/jadalne są nasturcje,bratki,akacja,nagietek /. Smarujemy świeży kwiat rozmieszanym białkiem za pomocą pędzelka i delikatnie obsypujemy go miałkim cukrem.Dekorowanie czekoladą to wiadomo ale przypomnę:czekoladę w/g uznania albo ścieramy na tarce albo np.skrobaczką do warzyw zeskrobujemy grubsze wiórki,zależnie od upodobań. Doskonale sprawdzają się też skórki z cytryny,limonki czy pomarańczy,które najpierw obgotowujemy w wodzie z cukrem ,potem zostawiamy do przesuszenia. Z galaretki rozpuszczonej w mniejszej ilości wody też można przygotować różne ozdoby.Wystarczy tężejącą galaretkę wylać cienką warstwa np.na tacę a po zastygnięciu wycinać dowolne kształty/np.foremką do pierniczków/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witaj Alma! Pewnie, że nas interesuje. Sposobów nigdy nie jest za dużo. Więc podaj swoje, nie czekając, że ktoś chce, zawsze takie wiadomości się przydadzą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 basqa dzięki za pomysł z galaretką napewno wypróbuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 ja znam jeszcze jeden sposob a mianowicie rozpuszczamy czekolade lub polewe czekoladowa i wylewamy ja na najlepiej szklana lub marmurowa tace po zastygnieciu (stwardnieniu w lodowce) ostrym nozem zeskrobujemy ruloniki i ukladamy np.na torcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 To jest torcik ktory upieklam coreczce na pierwsze urodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanti Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Do dekoracji można też użyc listków czekoladowuch własnej roboty(bardzo efektownie wyglądaja) :arrow: Smarujemy rozpuszczona czekoladą umyty listek czekamy aż czekolada zastygnie i delikatnie odrywamy prawdzimy listek od czekoladowego. Polecam posmarować lewą strone listka ze względu na leprze linie(chodzi o wzorek jaki wyjdzie na czekoladowym listku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna68 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Jestem zainteresowana dekoracją ciast i potraw na rózne okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 ja przedstawie taka prosciutka wersje na ciasto kladziemy serwetke o ciekawym wzorze i sypiemy kakao lub cukier puder(z zaleznosci od wierzchu)nasepnie delikatnie zdejmujemy serwetke i ozdoba gotowa.oczywiscie sprawdza sie na masie. kiedys bylam na weselu i widzialam torty udekorowane rozyczkami z masy.kucharka robila to jakos lyzeczka.rozyczki byly przesliczne.niestety do tej pory nie zglebilam tajemnicy wykonania takich rozyczek.moze ktos zna te technike??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Coś kojarzę...moja mama lata temu robiła coś takiego z masła,trzeba to potem mocno schłodzić by sie nie rozpłynęło. Nabierała łyżeczką masło i jakoś to palcami zlepiała formując płatki różyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucienne Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Kiedyś widziałam bardzo fajną dekoracje deseru. Należy przyrządzić karmel. Jeszcze gorący (za pomocą patyczka lub łyżeczki) powolutku cieniutkim strumieniem polewamy wierzchnią część łyżki wazowej. Najpierw wokoło (wzdłuż) brzegów, a następnie od jednego brzegu do drugiego przez "grzbiet" łyżki (tworząc jakby kratke, mogą być również fale). Starajmy się dosyć gęsto pokryć powierzchnie, by owa konstrukcja była nieco trwalsza. Gdy ostygnie (ztwardnieje) delikatnie zdejmujemy ją z łyżki. Robimy drugą w identyczny sposób "połówke". Na talerz kładziemy jedną "półkulę" do środka można włożyć co sie zechce - lody, owoce pieczone z polewą - i przykrywamy drugą (tworząc kulę). Można poszukać w kuchni lub stworzyć za pomocą (np folii aluminiowej) ciekawe formy które pokrywamy karmelem, oczywiście tak by można było je zdjąć :razz:; bądź też na gładkiej powierzchni tworząc różne wzory, postacie itp. Zamiast karmelu można spróbować zastosować rozpuszczoną czekoladę. Jeszcze innym sposobem jest wylepianie różnych krztałtów z marcepanu (jedno kolorowego lub wielo kupując w sklepie albo barwiąc barwnikami spożywczymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.