Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorunia

Sernik Czarno Biały

Rekomendowane odpowiedzi

Doruniu czy po wyjęciu ciasta z lodówki i wałkowaniu rozpadało ci sie?. Ja tak miałam, ale i tak wyszedł pyszny, dodałam jeszcze brzoskwinie na spód. U mnie wierzch wyszedł ciasta ciemny być może przez piekarnik elektryczny, takie chyba uroki, mam tak za każdym razem. Chyba ze nie umiem sie nim obsługiwać...dobra dosyć przynudzania wklejam fotki P.S. Dałam serki homogenizowane Danona

post-4104-1185468562_thumb.jpg

post-4104-1185468602_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!!! Monia mnie też się trochę rozlatuje po wyjęciu z lodówki,ale ja teraz nie wałkuję go tylko albo rozkładam na ręku po kawałku i do blaszki,albo po prostu skubi8ę rękoma na takie małe kluseczki i rzucam na masę z serków.Bardzo się cieszę,że smakowało Tobie to ciasto. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorunia znam smak tego smacznego sernika, podałam przepis jako sernik warstwowiec. Twój napewno wypróbuję bo masz ciekawszą masę, moja masa jest bez tłuszczu i z trzech serków homogenizowanych. Ja kakaowe ciasto zamrażam i ścieram na tarce. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiecz Halinko ten sernik,bo jest na prawdę bardzo smaczny...ciasto można zamrozić tak jak mówisz i zetrzeć potem na tarce,ale ja nie mam cierpliwości,żeby czekać aż zamarznie. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu ja go upiekę i to już jutro, zerknij na mój przepis ciasto przekładaniec sernik. Wczoraj podałam nieprawidłowy tytuł i chciałam poprawić i nastąpiła awaria techniczna w bydgoskim dowiedziałam się z niebieskiej linii. Doruniu co się trochę rozlatuje bo ja rozumię że chyba ciasto i wtedy może coś wykombinuję. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko to ciasto na spód jak rozwałkujesz to się nie rozleci...ja tak napisałam bo ja go nie rozwałkowuję tylko kładę go kawałkami i sklejam już na blaszce w całość...daj znać,czy smakował sernik. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dam znać i mało tego dodam zdjęcie bo przyjechał mój syn. Ja też nie wałkuję bo lubię rozkładać. Kiedyś jak piekłam to serek był w wysokich wąskich op. teraz jest w płaskich i miał się zapytać czy to jest ta sama gramatura. Twierdzą że gramatura jest ta sama. Pozdrawiam i do usłyszenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorunia zdjęcia nie mogę dodać przez moją winę nie udał mi się. Czytam zawsze od samego początku komentarze i powinnam zaraz zaznaczyć że serek powinien być 200g. Syn mój kupił serek pyszny homogenizowany który miał gramaturę 140g. po obliczeniu dałam 240g za mało serka i z tąd ten niewypał. Zapewniała że to ta sama gramatura co kiedyś i dopiero dzisiaj jeszcze raz dochodziłam dlaczego się nie udał i doszłam. Wyjmując z piekarniaka nie wskazywało nic złego, ładny wysoki, patyczek nie oblepiony, ale jak ostygł w środku nie jest ścięta masa. Wiem doskonale chociaż bardzo dawno go piekłam i częściej to był zawsze udany i był bardzo pyszny. Ciasta nie ucierałam tylko zagniotłam, dodałam dwie łyżeczki proszku i tylko 4 łyżeczki kakao. Podzieliłam na połowę, ciemne ciasto zamroziłam i potem na wierzch starłam, tylko taką małą zmianę zrobiłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaję zdjęcie, włożyłam go jeszcze raz do piekarnika nastawionego na 210*C na 20 min. i masa się ściągła. Miejscami jest trochę ciemniejsze ciasto kakaowe bo wczoraj był upieczony a dzisiaj dopieczony. Wierzch jest też bardzo dobry i namawiam do wypróbowania tego bardzo pysznego serniczka.

post-2336-1185722195_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi przykro Halinko,że sernik Tobie nie wyszedł,ale może jeszcze kiedyś się skusisz na niego i wtedy jak dodasz 200 gramowe serki to na pewno się uda. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu twój sernik robi furrorę, mam zamówienie na upieczenie dla teściowej.... Ostatnio bardzo jej smakował Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja także dzisiaj zaopatrzyłam się w serek i jutro będę piekła,oczywiście napiszę co mi wyszło ale mam nadzieję że się uda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elu mam nadzieję,że się uda i będzie smakował...tylko popatrz jaką gramaturę mają serki,bo każdy ma mieć po 200 gram...Halinka nie popatrzyła i sernik trochę jej nie wyszedł.Koniecznie napisz,czy smakował. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.