Skocz do zawartości

Ciasto Krakersowe


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Może podam Ci Apsik mój przepis na 3 BIT i porównasz sama, a może Ci się przyda. Jest przepyszne, ale trzeba zrobić dzień wcześniej, by zmiękły herbatniki. A więc : 7 paczek herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 i 1/3 szklanki mleka - na nim ugotować 1 budyń waniliowy . Wystudzić, zmksować z 1 kostką margaryny. Do kremu zawsze dodaję ajerkoniak lub inny alkohol. 200 ml kremówki zmieszać ze Śnieżką- ubić ( dodać pudru w razie potrzeby ) Herbatniki ułożyć na dnie blachy. Wyłożyć na nie ugotowane mleko ciepłe, potem znów warstwa herbatników, następnie masa budyniowa, znów herbatniki, potem ubita śmietana. Na wierzch starta gorzka czekolada. I to tyle! Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie i jakie w końcu upieczesz ciasto. Czekam na Twoją opinię i życzę smacznego. Pa

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TO jeszcze ja ,chodziło mi oczywiście o smak jednego i drugiego,pa pa.

Myślę, że smak jest podobny, choć dodatek biszkoptu czyni ciasto bogatszym , do tego galaretka może spowodować, że ciasto ogólnie nie będzie takie słodkie,

ale będzie mieć trochę kwaskowy smak. Pa :razz:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NAPEWNO WARTO ja już mam dylemat bo co dzień przybywa inny bardziej zachęcający przepis i ja non stop zmieniam co by tu upiec na urodzinki.Ale to ciacho bedzie gościć na mym stole napewno wszystkich mile zaskocze.

Pozdrawiam :razz:

W jakiej blasze robiłaś to ciacho???

na standardowej
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do KAROLI 91 czy jedną warstwę krakersów można zastąpić herbatnikami.Ciacho wygląda tak apetycznie ,że zaplanowałam je na przyszły tydzień,pozdrawiam.

mozna, ale wydaje mi sie ze ciasto bedzie za slodkie, bo ciasto same w sobie jest slodkie, to dac jeszcze herbatniki...ale jak kto woli
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciacho wygląda apetycznie, i jeszcze te krakersy. :razz: Ciekawa jestem czy gotowanie mleka w puszcze można zastąpić gotową masą karmelową w puszce, słyszałam, że można już takie kupić? Szczerze powiedziawszy to gotowanie mleka przez 4 godziny to jak dla mnie trochę za długo i jeszcze mało ekonomiczne (jakby powiedziała teściowa). Pozdrawiam, Justyna.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ostatnio na forum poruszaliśmy temat gotowej masy karmelowej i ja ubolewałam że u mnie nie ma w pobliżu Kauflandu,bo tam jest ta masa do kupienia.No ale ja mieszkam na wsi,a ty jak widzę nie więc rozejżyj się po sklepach,bo z tego co pisały inne forumowiczki to ekonomicznie opłaca się o wiele bardziej.A w smaku też podobno zupełnie jak to mleko gotowane tyle godzin.Pozdrawiam.Gabi.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciacho wygląda apetycznie, i jeszcze te krakersy. :razz:

Ciekawa jestem czy gotowanie mleka w puszcze można zastąpić gotową masą karmelową w puszce, słyszałam, że można już takie kupić?

Szczerze powiedziawszy to gotowanie mleka przez 4 godziny to jak dla mnie trochę za długo i jeszcze mało ekonomiczne (jakby powiedziała teściowa).

Pozdrawiam, Justyna.

oczywiście można uzyc gotowej masy karmelowej, ja te mleko w puszcze zawsze gotuje dzień wczesniej
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prosiłabym o dokładny opis jak zrobić ciasto biszkoptowe, oraz ile czasu gotować mleko skondensowane? czy leje je się na placek ostudzone? Bardzo prosze o szybką odpowiedż, ponieważ w sobotę chcę Je upiec dla gosci. Pozdrawiam joanna ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj JOANNAW. Najprostszy biszkopt to :na 1 jajko bierzesz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru / więc jak chcesz zrobić duży biszkopt to na 6 jaj trzeba 6 łyżek mąki+6 łyżek cukru /dodaj 1-2 lyzeczki proszku do pieczenia. Ubij pianę z białek,dodaj żółtka,ubij,dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy i piecz w 160* a po wyrośnięciu w 180*-nie otwieraj piekarnika. Sprawdż wykałaczką -jeśli jest sucha to ciasto gotowe. Mleko w puszce/słodzone/ gotuj około 2-2,5 godzin na wolnym ogniu i pilnuj,żeby cały czas było zanurzone w wodzie bo może wystrzelić. Poczekaj by ostygło i wtedy otwórz puszkę. Jak znajdziesz czas to poszukaj w sklepie gotowej masy kajmakowej. Możesz też ugotować razem kilka puszek i potem będzie jak znalazł do następnych wypieków. Życzę powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.