Skocz do zawartości

Rozmaryn - gdzie go dodać?


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmaryn dodaje się m.in. do pomidorów, kukurydzy, zielonej sałaty, grzybów, sałatek mięsnych, a także do włoskich potraw. Rozmaryn dodaje się do potraw w małej ilości, ponieważ jego silny aromat przytłumia właściwy smak potraw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy później...
  • 8 miesięcy później...
  • 11 miesięcy później...

ja nacieram rozmarynem mieso przeznaczone do pieczenia np. schab lub karkowka uzywam suszonego pokruszonego lub swiezego (!) drobniutko posiekanego, do tego oczywiscie troszke czosnku, soli i pieprzu przed pieczeniem wkladam do lodowki na ok 1 godz PYYYYYYYCHA!!!!!!!!!!!!!!!! Dodaje tez do pieczonych ziemniaczkow-tez super

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące później...

Hodowałam go kiedyś na oknie, ale jakieś choróbsko go zniszczyło i więcej nie próbuję. Ten suchy w torebkach nie dorównuje mu aromatem, niestety, ale jest wygodny. Bardzo lubię pieczone udka z kurczaka, polane przed pieczeniem oliwą z oliwek i posypane rozmarynem, pychotka. Rozmaryn (ciekawostka) ma działanie dietetyczne, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt. Przyprawia się nim szczególnie wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę oraz drób i dziczyznę. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo – miodowych, a nawet piwa. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Rozmaryn dobrze pasuje do baraniny, cielęciny, wołowiny, dziczyzny i pieczonych kurcząt, w niewielkiej ilości mozna dodawac go też do zup i sosów.

Do mięs warto zastosowac rozmaryn w połaczeniu z solą, tłuczonymi ziarnami kolendry i kminku ( taką mieszanką nacieramy mięso na minimum godzinę przed pieczeniem).

W kuchni włoskiej łaczy się go z lebiodką (oregano), bazylią i zieloną pietruszką, a dodaje do pieczonej i duszonej baraniny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.