Jolcia Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 SKŁADNIKI CIASTA -30 dag maku -25 dag cukru pudru -15 dag margaryny Kasi -10 dag miodu-prawdziwego -8 jajek -łyżeczka sody -łyżka kakao -3 łyżki mąki ziemniaczanej -bakalie Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak,mąkę,sodę kakao,bakalie i pianę ubitą z białek. Ciasto wylać na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki krupczatki Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i mąkę.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. Po ostygnięciu biszkopt pokroić w paski szerokości 2 cm. Dodatkowo zrobić krem budyniowy.Myślę że każdy ma swój ulubiony.Ja robię krem taki jak do ciasta Krakersik,tylko nie daję kokosu.Uważam że jest najlepszy. Dodatkowo przygotować 2 galaretki o różnych smakach [ja dałam wiśniową i agrestową ] Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody.Dobrze schłodzić,aż będzie tężała. UŁOŻENIE -placek makowy-1/2 kremu-paski biszkoptu-między paski galaretka-1/2 kremu- placek makowy-polewa czekoladowa. Może się wydawać ,że jest dużo pracy przy tym cieście ale warto go zrobić.Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jolcia-no Ty tak nie szalej z tymi nowościami bo to grzech tak tuczyć koleżanki! :grin: Rozumiem,że galaretkę nakłada się tęzejącą w te luki między paskami biszkopta? Czy też kroi się w paski? W przekroju kapitalnie dekoracyjne a robiłaś Pawi ogon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Basga dodrze że mnie poprawiasz,w luki leje się tężejącą galaretkę. Pawi ogon robiłam,jest bardzo dobry.Było to jednak dawno temu i nie miałam aparatu,żeby zrobić zdjęcie.Na razie mam niechęć do pieczenia, bo na komunię upiekłam 12 ciast i mam dość.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jolciu twoje przepisy sa rewelacyjne (kilka juz wyprobowalam)i zawsze sie udaja ,a to ciasto wyglada oblednie ! koniecznie musze zrobic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Kate bardzo się cieszę że korzystasz z moich przepisów i ci smakują. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jolcia ja chciałam zrobić trochę przerwy w pieczeniu ale jak zobaczyłam ten piękny placek to koniecznie muszę go upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emka Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja też zamierzam upiec to ciacho, właśnie wydrukowałam przepis i podobnie jak ina 12 też bym chciała przerwy w pieczeniu, w niedzielę mam urodziny syna więc znowu będą wypieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jolcia-no Ty tak nie szalej z tymi nowościami bo to grzech tak tuczyć koleżanki! :razz: Rozumiem,że galaretkę nakłada się tęzejącą w te luki między paskami biszkopta? Czy też kroi się w paski? W przekroju kapitalnie dekoracyjne a robiłaś Pawi ogon? Czy mogłabys podać przepis na ten Pawi ogon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 oto przepis na pawi ogon https://wielkiezarcie.com/przepis7613.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta-07 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Cześć Jolciu, Jestem tutaj nowa, ale bardzo spodobał mi się twój przepis, napewno go wypróbuję, tylko czy mogłabyś podać przepis na ten krem budyniowy? Szukałam przepisu na to ciasto Krakersik, ale chyba jeszcze nie bardzo wiem gdzie co szukać. Dzięki, Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia34 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Kate bardzo się cieszę że korzystasz z moich przepisów i ci smakują. :razz: Bardzo proszę o przepis na ten krem budyniowy. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Ciacho jest przepyszne :razz:) sama jescze nie pieklam ale rok temu mialam je na weselu u mojej corki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Piękne ciasto Jolciu!!! Od jakiegoś czasu przymierzam się do jego upieczenia. Przepis mam z Cincin-u. Upiekę na pewno. Dziękuję i pozdrawiam. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Jolcia kolejne ciasto inne niz znam bo ja mam przepis na drogę cygańską z roladą i to zawsze mnie zniechęcało twoja wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.