dzidka Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Na sieci znalazłam dwa przepisy na prawdziwą chałwę ale w języku angielskim.Czy ktoś może to przetłumaczyć? CHAŁWA Ingredients: (4 servings) wheat flour, 250 grams sugar, 200 grams cooking oil, 200 grams saffron, 1/2 teaspoon rosewater, 1/2 cup pistachio, crushed almond, crushed Directions: Halva is a tasty dessert. To prepare it, heat oil in a frying pan until it is hot. Add flour, reduce heat and stir frequently until the mix changes colour to golden, thickens and becomes fragrant. Add sugar to one glass of water and bring to a boil. Add saffron and rosewater and stir. Let flour cool slightly, then add the mix and stir well. If the mix is not thick, heat for 1-2 minutes but not longer. Serve with crushed pistachio and almond sprinkled on top. CHAŁWA GRECKA Halva 1 cup Olive oil 2 cups Semolina flour 3 cups Sugar 4 cups Water 2 wedges lemon Cinnamon stick Chopped almonds Heat the oil and cook the semolina in the oil until golden. Place the almonds to brown with the semolina. In the meantime, warm the water, but do not boil, and dissolve the sugar in it and throw in the lemon and the cinnamon stick. Pour the water into the semolina mix and stir well while pouring. Keep heating until the mixture becomes thick. Pour the mix into a Bundt pan and garnish with sesame seeds and cinnamon. Let stand and serve at room temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemezis Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Chałwa Składniki: (4 porcje) 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200g oleju pół łyżeczki szafranu pół szklanki wody różanej zmielone pistacje zmielone migdały Wykonanie: Chałwa jest pysznym deserem. Najpierw podgrzej olej na patelni aż będzie gorący. Dodaj mąkę, zmniejsz ogień i mieszaj cały czas do momentu aż całość zgęstnieje, nabierze złotego koloru i aromatu. W szklance wody wsyp cukier i zagotuj. Dodaj szafran, wodę różaną i zamieszaj. Odstaw mąkę na chwilę aby nieco przestygła. Obie masy połącz ze sobą i dobrze wymieszaj. Jeżeli powstała masa nie jest dostatecznie gęsta podgrzej ją jeszcze przez 1-2 minuty lecz nie dłużej. Podawać ze zmielonymi pistacjami i migdałami posypanymi po wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilenka Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 i co ktoś robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Dla mnie chałwa bez sezamu to nie chałwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luthien26 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Skąd wytrzasnąć wodę różaną? Bo chyba nie chodzi o to, żeby olejek różany rozpuścić w wodzie;) I tak by mnie nie było na niego stać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvia Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Nie kazda chalwa musi zawierac sezam.Sa rozne jej rodzaje.Ta kupowana w Polsce jest tylko z sezamem.Ja mialam okazje jesc chalwe zrobiona w Omanie-zero sezamu i 100% gwarancji ze to chalwa :D ,smakowo-znacznie rozni sie od tej z sezamej i nie kazdemu moze podpasc. Woda rozana to woda rozana,nie olejek.Nie mam pojecia czy dostepna jest w Polsce;ja swego czasu kupowalam to w pol litrowej butelce-pachnialo to naprawde rozami.Uzywalam tylko raz do nasiakania ciasta. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.