Skocz do zawartości

Prawdziwa ChaŁwa


Rekomendowane odpowiedzi

Na sieci znalazłam dwa przepisy na prawdziwą chałwę ale w języku angielskim.Czy ktoś może to przetłumaczyć? CHAŁWA Ingredients: (4 servings) wheat flour, 250 grams sugar, 200 grams cooking oil, 200 grams saffron, 1/2 teaspoon rosewater, 1/2 cup pistachio, crushed almond, crushed Directions: Halva is a tasty dessert. To prepare it, heat oil in a frying pan until it is hot. Add flour, reduce heat and stir frequently until the mix changes colour to golden, thickens and becomes fragrant. Add sugar to one glass of water and bring to a boil. Add saffron and rosewater and stir. Let flour cool slightly, then add the mix and stir well. If the mix is not thick, heat for 1-2 minutes but not longer. Serve with crushed pistachio and almond sprinkled on top. CHAŁWA GRECKA Halva 1 cup Olive oil 2 cups Semolina flour 3 cups Sugar 4 cups Water 2 wedges lemon Cinnamon stick Chopped almonds Heat the oil and cook the semolina in the oil until golden. Place the almonds to brown with the semolina. In the meantime, warm the water, but do not boil, and dissolve the sugar in it and throw in the lemon and the cinnamon stick. Pour the water into the semolina mix and stir well while pouring. Keep heating until the mixture becomes thick. Pour the mix into a Bundt pan and garnish with sesame seeds and cinnamon. Let stand and serve at room temperature.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chałwa

Składniki: (4 porcje)

250 g mąki pszennej

200 g cukru

200g oleju

pół łyżeczki szafranu

pół szklanki wody różanej

zmielone pistacje

zmielone migdały

Wykonanie:

Chałwa jest pysznym deserem. Najpierw podgrzej olej na patelni aż będzie gorący. Dodaj mąkę, zmniejsz ogień i mieszaj cały czas do momentu aż całość zgęstnieje, nabierze złotego koloru i aromatu.

W szklance wody wsyp cukier i zagotuj. Dodaj szafran, wodę różaną i zamieszaj. Odstaw mąkę na chwilę aby nieco przestygła. Obie masy połącz ze sobą i dobrze wymieszaj. Jeżeli powstała masa nie jest dostatecznie gęsta podgrzej ją jeszcze przez 1-2 minuty lecz nie dłużej. Podawać ze zmielonymi pistacjami i migdałami posypanymi po wierzchu.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Nie kazda chalwa musi zawierac sezam.Sa rozne jej rodzaje.Ta kupowana w Polsce jest tylko z sezamem.Ja mialam okazje jesc chalwe zrobiona w Omanie-zero sezamu i 100% gwarancji ze to chalwa :D ,smakowo-znacznie rozni sie od tej z sezamej i nie kazdemu moze podpasc. Woda rozana to woda rozana,nie olejek.Nie mam pojecia czy dostepna jest w Polsce;ja swego czasu kupowalam to w pol litrowej butelce-pachnialo to naprawde rozami.Uzywalam tylko raz do nasiakania ciasta. :cry:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.