Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
zuziorek

Masło Czosnkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam moje sprawdzone masełko czosnkowe: kostka masła osełkowego /takie lepiej sie smaruje/ postawic w ciepłym, żeby zmiekło i dodać: wyciśnięte przynajmniej 4 ząbki czosnku 1 łyzkę suszonego koperku 1 łyżkę suszonej pietruszki 1 łyżeczkę vegety zamieszac, odstawić do lodówki Gotowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniam! Nie ma jak to bagietka posmarowana takim maselkiem i wstawiona na pare minut do piekarnika (zrobiona na toscika). O ile ja wiem to najlepiej to robic w malakserze tzn maslo z czosnkiem a zieleninke (jak swieza) drobniutko poszatkowana pozniej oddac i wymieszac recznie. Plus ja zamiast vegety uzywam tylko soli. Ja takiego masla robie na zapas i zamrazam. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorunia ja daje kostke 200g. Zakalec każdy sposób dobry. Ja daję vegety bo daje fajniejszy posmaczek i kolor niż sól.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Zuziorku za odpowiedź...miałam w domu masełko osełkę więc zrobiłam to masełko czosnkowe i przyznaję,że jest bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję koperek drobno posiekany i trochę ziół prowansalskich, zamiast zwykłej soli: soli ziołowej. Takim masłem smaruję naciętą bułkę paryską ( każdy kawałek), naciętą tak, żeby się cała bułka "trzymała kupy". zawijam całość w folię aluminiową i do piekarnika. Pyszności !!! Goście za każdym razem nie mogę się najeść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zuziorek a czy może to być zwykłe masło (82% tłuszczu)? Bo mam chcicę sobie je zrobic :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, że może.... tylko wystaw je w ciepło, żeby było miękkie. Łatwiej ci będzie połączyć wszystkie składniki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robie takie masełko nawet z masmixem i różnymi dodatkami, kroję chleb lub angielkę zawijam w folię i na grilla. Pychotka zawsze mało chleba :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego masełka dodaję ser żółty(ilość w\g gustu) starty na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszam.W piekarniku na kromkach bagietki ładnie się topi i rumieni.Polecam :-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bardzo fajny przepis, nie znałem. ja mam dwa swoje ulubione warianty poza czosnkowym 1. zmiksowane z serem roquefort albo lazurem, też jest super + pieprz 2. z czosnkiem i papryczkami chilli - daje czadu takie masełko ostatnio ze wspólnikami przez to masło wcięliśmy na jedno posiedzenie ćwiartkę prądnickiego chleba, a kto ten chleb zna, wie, że to chlebowy gigant :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co będzie potrzebne?

  • kostka masła (prawdziwego, o minimalnej zawartości tłuszczu 82%)
  • świeża natka pietruszki (drobno posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (duże, drobno posiekane albo przepuszczone przez praskę)

+ salaterka, widelec

Jak to zrobić?

Masło musi być miękkie, więc jeśli leżało wcześniej w lodówce, należy je wyjąć i poczekać aż trochę się rozpuści.

Mieszamy widelcem w salaterce masło, poszatkowaną pietruszkę i czosnek. Smarujemy nim ciepłą bułkę. Jemy :-)

Smacznego!

PS: masło doskonale sprawdza się jako smarowidło do tostów. Moim ulubionym dla niego zastosowaniem są pieczone w piekarniku kanapeczki z salami, oliwkami i mozarellą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.