Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
zuziorek

Masło Czosnkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam moje sprawdzone masełko czosnkowe: kostka masła osełkowego /takie lepiej sie smaruje/ postawic w ciepłym, żeby zmiekło i dodać: wyciśnięte przynajmniej 4 ząbki czosnku 1 łyzkę suszonego koperku 1 łyżkę suszonej pietruszki 1 łyżeczkę vegety zamieszac, odstawić do lodówki Gotowe

Nie dawalabym chyba do tego koperku ale ciekawe wiec sprobuje czy faktycznie zmienia az tak smak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetna sprawa, szczególnie, że za oknem juz jesiennie i niedługo zacznie się sezon na grypy. A jak to moja babcia powtarza na chorobę (oprócz rosołu) najlepszy czosnek, masło i mleko. Zatem robimy masełko czosnkowe i żadna choroba nam nie straszna :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, akurat jestem w potrzebie  :mrgreen:  ...dopadło mnie niestety przeziębienie i szukam naturalnych sposobów do walki z nim  :dry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tak, z takim grillowanym chlebkiem smakuje wyśmienicie  :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też wolę wersję bez koperku, ale zdecydowanie z ziołami! Nie zawsze miksuję, bo czasem lubię czuć te drobne kawałki czosnku, które zostają po wyciskarce. :)

Posmarować swieżą bagietkę i do piekarnika! Mmmm! Idealna jesienna kolacja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uooo, kocham masełko czosnkowe <3 

ale ostatnio mam na nie szlaban, zastąpiłam je twarożkiem czosnkowym :P Przepis prosty, a niezawodny :) Idealny do kanapek, najlepiej się sprawdza na chrupkim pieczywie :)

350g twarożku,

2 ząbki czosnku,

łyżka koperku,

pieprz i sól do smaku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię je w nieco innych sposób

300g osełki

6 ząbków czosnku

1.5 łyżeczki tymianku, można więcej

czosnek granulowany łyżeczkę

sól i sól czosnkowa do smaku

Czosnek przeciskam. Wszystko wrzucam do garnuszka i rozpuszczam na małym ogniu, doprawiam do smaku, następnie wylewam w słoiczek. Podczas procesu zastygania często mieszam gdyż przyprawy i czosnek z praski zostaje na dnie. O ile teraz jest to łatwe bo jest zimno i masło zastyga szybko to latem trzeba trochę nad tym posiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.