Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Jolanta

Polewa Czekoladowa

Rekomendowane odpowiedzi

Jolanta    8

Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
renigliwice    6

Mam w swoich zbiorach przepis na polewę właśnie z żelatyną. Jeszcze jej nie robiłam, ale nosiłam się z takim zamiarem. Dzięki za przypomnienie. :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jolanta    8

Halinko i Reniu mozecie zobaczyc jak wyglada moja polewa wlasnie jest w przepisie Jolci A -''Bounty''.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
renigliwice    6

Widziałam Jolu. Jest bardzo lśniąca. Czy ładnie zastyga na cieście, czy klei się do noża przy krojeniu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Jolu ja widziałam i jak Tobie podziękowałam za przepis tak zaraz go wydrukowałam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
apsik    8

Jolu wykorzystałam przepis na polewę i jest rewelacyjna,lśniąca ,smaczna ,apetyczna po prostu na szóstkę. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jolanta    8

Elu dziekuje,dziekuje,dziekuje jest mi bardzo milo .mysle,ze innej polewy jak moja nie bedziesz robila? :P .Pozdrawiam goraco!!!

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
apsik    8

Pewnie JOLU od wczoraj robię tylko Twoją,przepisy podane przez Ciebie są warte wypróbowania. A jeżeli ktoś raz zrobi to na tym razie nie poprzestanie. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
niuniaczek    3

Wydrukowałam sobie ten przepis na polewę, bo nie miałam dotąd sprawdzonego i zazwyczaj rozpuszczałam czekolade z łyżka śmietany. I to był mój sprawdzony niezawodny przepis. :P Sposób z żelatyną musi być ok, bo kiedyś razem z czekolada rozpusciłam kilka żelek i polewa była elastyczna i błyszcząca. :P dzieki, :P pozdrawiam :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
elunia.o    1

Mam pytanie do Joli, autorki przepisu. Nie zawsze ta polewa mi wychodzi :wink: często jest tak, że składniki nie chcą się połaczyć w jednolitą masę. Wygląda to tak, że masło jest osobno i pływa po wierzchu, a cała reszta osobno na dnie garnka. Następuje jakby rozwarstwienie.nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Nie wiem gdzie robię błąd. Masz może jakieś sugestie? Zaznaczam,że wszystkie składniki wrzucam do garnka i podgrzewam. Może trzeba zachować jakąś kolejność? Dzieje sie tak jeszcze przed dodaniem żelatyny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jolanta    8

Droga Eluniu! Mi zawsze sie udaje ta polewa tak mi przykro co ci moge powiedziedz to,ze na malutkim ogniu mieszam wszystkie skladniki oprocz zelatyny.Zawsze uzywam masla smietankowego.Mi sie wydaje,ze wszystko zalezy od masla,ale to jest tylko moja sugestia.Pozdrawiam :) .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ina12    16

Ja też uważam że to zależy od masła i trzeba zwrócić uwagę bo niektóre asortymenty masła zawierają olej i to jest ta przyczyna nieudanej polewy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×