Skocz do zawartości

Polewa Czekoladowa


Rekomendowane odpowiedzi

Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.

  • Thanks 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Popularne odpowiedzi

Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszys

Dodane obrazy

Mam w swoich zbiorach przepis na polewę właśnie z żelatyną. Jeszcze jej nie robiłam, ale nosiłam się z takim zamiarem. Dzięki za przypomnienie. :razz:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące później...

Wydrukowałam sobie ten przepis na polewę, bo nie miałam dotąd sprawdzonego i zazwyczaj rozpuszczałam czekolade z łyżka śmietany. I to był mój sprawdzony niezawodny przepis. :P Sposób z żelatyną musi być ok, bo kiedyś razem z czekolada rozpusciłam kilka żelek i polewa była elastyczna i błyszcząca. :P dzieki, :P pozdrawiam :P

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...

Mam pytanie do Joli, autorki przepisu. Nie zawsze ta polewa mi wychodzi :wink: często jest tak, że składniki nie chcą się połaczyć w jednolitą masę. Wygląda to tak, że masło jest osobno i pływa po wierzchu, a cała reszta osobno na dnie garnka. Następuje jakby rozwarstwienie.nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Nie wiem gdzie robię błąd. Masz może jakieś sugestie? Zaznaczam,że wszystkie składniki wrzucam do garnka i podgrzewam. Może trzeba zachować jakąś kolejność? Dzieje sie tak jeszcze przed dodaniem żelatyny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Droga Eluniu! Mi zawsze sie udaje ta polewa tak mi przykro co ci moge powiedziedz to,ze na malutkim ogniu mieszam wszystkie skladniki oprocz zelatyny.Zawsze uzywam masla smietankowego.Mi sie wydaje,ze wszystko zalezy od masla,ale to jest tylko moja sugestia.Pozdrawiam :) .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.