Skocz do zawartości

Kopytka


zakalec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Basiu...wcale nie bleeee i nie ohydztwo,bo ja też kopytka jem z cukrem i śmietaną i są pycha :grin:

Ja również jem kopytka ze śmietaną i cukrem :grin: a jak je przygotowuję to dodaję jedno jajko.

Mój chłopak bardzo lubi jak się je odsmaża na złoty kolor :grin: miodzio!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do kopytek dodaję oprócz mąki pszennej troszkę ziemniaczanej, nie są twarde. Lubię je z sosem z mięsa, pieczarkowym, grzybowym, a także polane przyrumienioną na maśle tartą bułką i pocukrowane. Kopytka smakują też odgrzewane tzn. przyrumienione na masełku na patelni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ainoh7 ja to robię na oko :grin: jak np. zimniaki zostają mi z obiadu to je mielę, dodaję trochę mąki aby się nie rozwaliły i gotuję we wrzącej wodzie... Oto cała filozofia :grin: PS wiadomo też, że zimniakó ma być więcej (dużo) niż mąki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra ale powiedzcie i dokładnie tych składników? ile ziemniaków ile tej maki???

Oto mój przepis na kopytka.

Składniki:

75 dkg ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez maszynkę lub praskę

1 jajko

3/4 szklanki mąki

2 łyżki kaszy mannej

sól

Wszystko zagnieść, ukroić kawałek zrobić rulon i kroić w ukośne paski grubości 2 centymetrów gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju chwilkę pogotować aż wypłyną do wierzchu. Należy gotować odrazu po zamieszeniu bo to ciasto się rozłazi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

U nas kopytka to z mięsem, sosem i kapustą (czerwona najlepsza). A znowu pierogi leniwe to mój synek jada z sosem truskawkowym i cukrem. Potrafi zjeść więcej niż mój mąż :smile: . Kiedyś mu robiłam jeszcze knedle z truskawkami, ale zawsze truskawkę odkładał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja robie zawsze z tego przepisu:

-1 kg ziemniakow

-30 dag maki pszennej

-3 lyzki maki ziemniaczanej

-2 jajka,sol

Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie,ugniesc i odstawic do przestygniecia. Dodac reszte skladnikow,zagniesc. Uformowac kopytka i ugotowac.

U mnie dzis na obiadDołączona grafika Ja lubie je z przesmazona cebulka,badz z maselkiem i bulka lub odsmazane. Nienawidze ich tylko ze smietana i cukrem..ble...kwestia smakuDołączona grafika Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluskiDołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.