Przepisy Extra

Frytki

Składniki:

ok. 1 kg (podłużnych) ziemniaków
cukier
olej
sól
ketchup

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w długie słupki. Wrzucić je na chwilkę do zimnej osłodzonej wody. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Olej nagrzać i do gorącego oleju wrzucić frytki. Po około 1 minucie wyjąć frytki z oleju. Rozłożyć je na ręczniku papierowym. Po upływie kolejnej 1 minuty włożyć je z powrotem do gorącego oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu frytki wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Gorące frytki posolić. Podawać z ketchupem.

Składniki wystarczą na około 2 porcje.

Frytki robiłam zgodnie z poradami naszych Forumowiczów :) Wyszły bardzo chrupiące, smaczne i nie miały w sobie tyle tłuszczu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
No to właśnie jest taki tajemniczy sposób, aby frytki podczas smażenia piły jak najmniej tłuszczu. Ta przednia "słodka kąpiel" jest im w tym celu potrzebna ;) Zachęcam do wypróbowania tej metody i życzę smacznego :)
Dorota [2015-10-24 00:32:46]
Ja robię we frytownicy, po kilku minutach smażenia wyjmuję koszyk na minutę i znowu zanurzam w oleju. Szybciej wtedy brązowieją.
aldi [2011-01-02 00:10:32]
zapewne gotowe,mrożone frytki są dobre,szczególnie karbowane,ale wiadomo,że jednak zdrowsze są takie,które robimy samodzielnie,takie smakują całkiem nieźle :)
Justyna [2010-12-02 16:34:26]
JA nie wiem, ja tam ine bawie się w wyciaganie i smażenie jeszcze raz. Zwyczajnie wrzucam na rozgrzany olej frytki niecałkiem odsączone z wody, mocno wilgotne, trochę moze prysnąć tłuszcz ale nie ma babraniny, po ok 2-3 minutach wyciagam i osączam na reczniku, są idealne, złote, chrupiace z wierzchu a w środku miękkie, czyli takie jakie powinny być frytki :). Gdy woda zetknie się z tłuszczem to n zaczyna mocniej bulgotac a co za tym idzie frytki szybciej się pieką, Pozdrawiam
Dredzik [2010-11-29 12:53:20]
Nie każde ziemniaki nadają się na frytki.
ja [2010-10-06 14:35:40]
Może były smażone na bardzo małym ogniu...
Dorota [2009-10-28 00:52:47]
robiłam wczoraj frytki.. Posmażyłam ok 5 min, wyciągnęłam je z tłuszczy, po czym smażyłam je jeszcze co najmniej 20 minut i co i wyszły blade. Co zrobiłam źle?? :(
Ewa [2009-10-26 11:35:24]
Polecam pod koniec smażenia wrzucić do frytek trochę pokrojonej cebuli. Daje świetny aromat.
Julka [2009-10-18 13:36:02]
ja tam wolę robić frytki kupione w markecie w piekarniku - wychodzą o niebo lepsze, niż te z samemu krojonych ziemniaków. ostatnio preferuję mccaina 1,2,3 fri style łódeczki. jadł ktoś? pycha są.
mag [2009-09-29 23:19:11]
Ja to kroje na wielkość 6cm, następnie wrzucam je do gorącej wody na ok 20 min, wysuszam na papierowym ręczniku i wrzucam na rozgrzany olej (najlepiej kujawski)
CodziennieJemFrytki [2009-05-22 19:31:17]
moje frytki sa najlepsze! :) robie je 'normalnie' ale zawsze wychodza pszepyszne, i nie maja duzo oleju wiec nie widze sensu z takimi zabawami... a z piekarnika sa.. wstretne! joł ;D
kamczatka3 [2009-03-19 12:31:37]
Tu przede wszystkim chodzi o to, by nie traciły skrobi i naturalnej mączki ziemniaczanej. Dla tego sposób ten jest rozdzielony na dwa etapy. Ja osobiscie znam sposób na trzy etapy.
ZacnyRycerz [2009-02-22 15:36:48]
fajny przepis ale bardzo dużo z nimi pracy
Daria [2008-12-06 10:27:28]
Absolutnie nie zgadzam sie z ostatnim komentarzem,gdyz faktycznie frytki zrobione wedlug tego przepisu-zupelnie inaczej smakuja,sa po prostu pyszne.
hanamona [2008-11-18 23:51:56]
takie frytki strasznie siakna olej, poza tym nie powinno sie smazyc dwa razy na tym samym oleju wiec to straszne marnotrawienie. najlepiej jest kupic i zrobic w piekarniku, mccain sa z calych ziemniakow, wiec jak sie zrobie dobrze to sa z zewnatrz chrupkie i w srodku mieciutkie
alina [2008-11-14 14:33:36]
Kochane lasuchy, bez przesady - frytki kazdy potrafi zrobic, po co tutaj przepisy na to danie? ja robie tradycyjnie, potem papierowy recznik i nie maja grama tluszczu... wcale nie trzeba bawic sie w odsaczanie w polowie surowych ziemniakow... :)
Frolekk [2008-10-19 00:31:39]
Polecam smażyć na dużym ogniu pod przykryciem. Gdy juz sie troche przyrumienią odkryc i zmniejszyc ogień. Smażyc jeszcze chwilke by zrobily sie złotei chru[iące :)
pintonek [2008-09-16 17:58:24]
Pokrójcie sobie duże kawały min.1,5 cm grubości. Olej zawsze musi być nowy. Gaz ustawiony na 3/4 mocy i lecicie z frytami na rozgrzany olej ;) nigdy mi tłuszczem nie nasiąkały.
JJ [2008-08-13 19:45:01]
Rzeczywiście, te frytki są super. Polecam.
magdalenka_23 [2008-08-09 07:02:21]
frytki wychodzą poprostu pyszne-takie chrupiące i rumiane.
justyna [2008-07-11 09:29:11]
są świetne ;d;d najlepszy do nich sos to sos jogurtowy sałątkowy ;d gorąco polecam
pascalgks [2007-12-26 19:28:37]
frytki najpierw sie blanszuje w oleju który ma 120 stopni do miekkosci potem je dosmaza tak sie robi na calym swiecie... we francji frytki sie obgotowuje
chef de partie [2007-12-11 02:30:54]
beata, to jest zasada, zeby frytki byly rumiane i chrupiace, tak sie robi zawodowo i wlasnie tak trzeba.
porady [2007-12-04 22:26:31]
ja zanim wkladam do oleju obgotuje je we wrzatku ok 10 min a potem osuszam i pieke nie wchlaniaja tyle tluszczu
anka [2007-11-28 09:44:25]
Nie, nie przykleją się ;)
Dorota [2007-11-21 22:42:40]
a nie przykleją się do tego ręcznika papierowego?
katarzynka [2007-11-21 22:08:25]
i do tego potrzebny jest przepis?
tp [2007-11-17 19:09:46]
I do tego są bardziej chrupiące.
młody [2007-11-09 20:36:09]
Robi się to po to, żeby frytki nie "piły" tyle tłuszczu. Proszę spróbować ;)
Dorota [2007-11-08 15:23:52]
nie wiem czy to dobre jest takie wyjmowanie i wkładanie- i w jakim celu to sie robi??
beata [2007-11-08 15:07:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.