teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 1 kg. fileta zielonych śledzi 2 duże cebule Wymoczyć śledzie ( ja jak są tak lekko zmarznięte to ściągam skórę i dopiero mocze - ni koniecznie) Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą solo i pieprzem dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do graczka że tak powiem na stojąco ZALEWA 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek wszystko mieszam i zalewam śledzie gotuje 8 mni i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 mni i gotowe Oczywiście muszą wystygnąć - SMAKUJĄ TYM CO NI JEDZĄ RYB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Te zielone śledzie to są zwykłe filety śledziowe solone?Pytam bo zrobię te śledzie w najbliższym czasie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Daruniu WITAM CIĘ I CIESZĘ SIE ŻE SPRÓBUJESZ MOICH ŚLEDZIKÓW Tak to jest płat zielonego śledzia one są przeważnie mrożone jak mintaj czy inna ryba, ale jak w rybnym powiesz że chcesz 1kg płata zielonego śledzia to ci poda. CZEKAM NA OPINIE :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Myśle że są to płaty śledzi do smażenia(nie solone). Jadłam,ale nigdy sama takich nie robiłam.Teraz sie skuszę. Jak zrobie,powiem jak mi smakowały. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Tereniu ja też spróbuję je zrobić, bardzo ciekawy przepis podałaś i myślę tak samo jak Janka że to są filety z świeżych śledzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Tak zgadzam się to są płaty i są nie solone i z żadnej zalewy POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM JEŚLI WPROWADZIŁAM W BŁĄD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Tereniu nie popełniłaś żadnego błędu, bo jakby miały być solone to byś napisała żeby je wymoczyć. Wybacz, ale u nas też nie widziałam nazwy zielone śledzie i chcąc je zrobić to musiałam się upewnić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Wczoraj zrobiłam . Gotowałam chyba trochę dłużej,bo wyszły mi zbyt miękkie ;) Dodałam również więcej cukru i teraz mają smak podobny do kupnych śledzi. Będą powtórki....ale z minutnikiem w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Janko- gratuluje i bardzo się cieszę że spróbowałaś mojego przepisu. Mam nadzieje że smakują skoro będziesz robić powtórkę Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Ja też zrobiłam dzisiaj te śledzie...jeszcze są gorące to nie wiem jak smakują,ale na kolację będzie degustacja to wtedy napiszę,czy smakowały i wkleję fotki jakie u mnie wyszły...na spróbowanie zrobiłam z połowy porcji,ale jak będą nam smakowały to zrobię więcej bo mam zamrożone jeszcze ponad kilogram ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Smakują,smakują. Tylko ten jeden drobny szczegół-są zbyt miękkie,ale to wyłącznie moja wina. Dziękuje za przepis. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Cieszę się że śledziki smakują Pamiętajcie o jednym że dopiero po dwóch - trzech dniach są dobre POZDRAWIAM I ŻYCZE SPOKOJNEGO WIECZORU Papapa..;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Wczoraj tylko posmakowaliśmy tych śledzi i jednoznacznie stwierdzamy,że są bardzo smaczne i będą powtórki. Dziękuję Teresko za fajny przepis ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Teresko.Śledzie są coraz lepsze. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam serdecznie. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.