Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 No tak, im więcej przepisów tym trudniej się na coś zdecydować :wink: Dla tych, którzy nie mają jeszcze pomysłu na coś słodkiego na Święta, to polecam: :arrow: Piernik z kremem z kaszy manny :arrow: Orzechowe muffinki z lukrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Upiekłam już sernik dekoracyjny i ciasto orzechowe z karmelem (oba przepisy są również na Forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Godny polecenia jest sernik "babciny". Składniki: 1 kg twarogu (nie w wiaderku "potrójnie mielony", tylko zwykły półtłusty i nie kwaśny), 12 jajek, szklanka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 300g masła (w opakowaniach 300g do nabycia osełkowe), 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, rodzynki, skórka pomarańczowa w cukrze, 100 ml rumu, aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Wykonanie: dzień wcześniej namoczyć rodzynki w rumie. Twaróg zemleć w maszynce (wystarczy raz). Oddzielić białka od żółtek z 10 jajek. W makutrze utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, ostrożnie, aby masło się nie zwarzyło, następnie dodawać stopniowo twaróg, potem wsypać budyń, wbić dwa całe jajka, włożyć odsączone z rumu rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową, wlać aromat. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy serowej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać masę. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut (zrobić próbę wykałaczką). Można ozdobić polewą czekoladową, lukrem albo owocami i galaretką, według gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dla mnie makowiec jest oczkiem w głowie. Najcześćiej go przygotowywuję wraz z córkeczką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Moja mama na święta w tym roku planuje upiec tradycyjnego sernika, bananowca i krówkę - ja zamierzam upiec babeczki z masą budyniową, bo pierników już u nas nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funfel Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja już nie mogę doczekać się 24. Raz w roku mam upieczonego miodownika. Cały rok na niego czekam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Mam w planach sero-mak, keks z bakaliami i pierniczki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja upiekę sernik z pierniczkami,piernik przekładany masą i powidłami,sernik czarno biały i chyba zrobię wafelki z masą owocową :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pierniczki mam zrobione i sama sobie daję po łapach żeby ich nie podbierać. Poz tym upiekę mały sernik i orzechowiec, a Mama zrobi makowiec zawijany i ciasto drożdżowe (najlepsze na świecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 - "Babka z nutellą" lub "ciasto śmieciuch" a'la piernik-dodam przyprawę, bakalie :) - "Sernik amerykański New York Cheesecake" - "Torcik jabłkowy z bitą śmietaną i cynamonem" - z małą zmianą ( bez cynamonu, do śmietany dodam galaretkę pomarańczową a wierzch posypię białą czekoladą ) - "3 bit" - przepis Basi z extra.smaczny.pl Narazie tyle w planach... Co będzie - się okaże :) Z ciastek: -Ciasteczka "Waniliowe rogaliki" - "Norymberskie pierniki Elizy na opłatkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewago Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, mam pytanie , czy ktoś ma przepis sprawdzony na przekładańca piernikowo-kokosowego i ile dni wcześniej należy go zrobić aby był dobry na święta 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 A u nas w tym roku tradycyjnych ciast nie będzie. Ja upiekłam pierniczki. Upiekę jeszcze "moje' bardzo kruche ciasteczka. Szwagierka przywiezie inne drobne ciasteczka i pierniki na opłatkach. A na jeden z podwieczorków planujemy jabłka pieczone z marcepanem i bakaliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witaj Ewo, może takie ciasto KLIK Cię zadowoli. Jest to przekładaniec z ciasta piernikowego z masą serową, a na górze polewa i wiórki kokosowe w dwóch kolorach, udanego wypieku życzę 🙂 Basiu, taka odmiana też dobra 🙂 będziecie mieć dużo różnych smakowitości do schrupania (a ciasteczka i pierniczki są łatwiejsze do przechowywania, i nie zajmują dużo miejsca w lodówce...) ;-) Ja też już trochę mam w zapasie pierniczków, schowane są i szczelnie zamknięte w plastikowych pojemnikach, ale ciiii.... ;-) A dla Tych, którzy jeszcze pierniczków nie piekli polecam taki przepis: pierniczki last minute KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ja będę piekła ten przekładaniec Dorotko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.