Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto to znalazłam na Wielkim żarciu ,znajduje się tam pod tym samym tytułem. Wprowadziłam niewielkie zmiany i myślę ,że autorka nie będzie miała mi tego za złe. Należy upiec cienki biszkopt,ja piekę na 4 jajach. KREM 1/2kg sera białego mielonego-użyłam sera gotowego z wiaderka 2 śnieżki 3/4 szklanki cukru pudru 2 galaretki owocowe-użyłam niebieskich 1 szklanka mleka Ser zmiksować z cukrem. Śnieżki ubić w 1 szkl mleka,galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Ser zmiksować ze śnieżkami dodając powoli [ na małych obrotach miksera] i na koniec zimne galaretki. Piankę wyłożyć na biszkopt i na piance poukładać herbatniki [ 3 paczki],włożyć do lodówki. Po zastygnięciu polać polewą i dowolnie udekorować-użyłam polewy z przepisu Joli z żelatyną. Jak widzicie placuszek jest bardzo prosty i smaczny,uwielbiają go zwłaszcza dzieci-przekonałam się o tym na choince u syna.Wzbudził duże zainteresowanie tym swoim niebieskim kolorem.W przepisie oryginalnym nie było herbatników ale według mnie dodają smaku a polewa na wierzchu zabija słodycz. Polecam bardzo gorąco chociaż sama go nie wymyśliłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ptyś jest bardzo pysznym ciastem i bardzo ładnie prezentującym się. Zasługuje na wyższą ocenę, polecam bardzo, zobaczcie sami, a Eluni bardzo dziękuję za przepis.

post-2336-1204481907_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko dzięki temu że zrobiłaś to ciasto wiem że to nie taki ptyś z ciastem francuskim,choć nazwa właśnie tak mi się kojarzyła ciasto pięknie się prezentuje i rzeczywiście nie jest trudne-napewno wypróbuję tylko kiedy ? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino wielkie dzięki za zdjęcie ależ narobiłaś mi smaka a już po 21.00 :mrgreen:

Pięknie sie prezentuje na pewno niebawem zrobię .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko ja także bardzo dziękuję za wypróbowanie placka i za piękne zdjęcia i komentarz. Przychylna opinia z Twoich ust sprawi że może ktoś skusi się na to ciacho. Polecam i pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andy ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu. Justynko Ptysia dzisiaj zrobiłam, jest tak bardzo smaczny że nie mogę Wam się przyznać ile kawałków zjadłam i jak tu figurę utrzymać. W tygodniu zrobię roladę z przepisu Lamie, jestem ciekawa jak mi się uda, do rolad nie mam szczęścia, a ona zrobiła roladę taką bardzo ładną. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko dziękuję, po południu przyszło mi na myśl że się pomyliłam, nie miałam czasu poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elus upieklam dzis Ptysia jest to bardzo dobre ciasto i ladnie sie prezentujace. Daje wiec najwyzsza ocene, Dzieki za przepis. Cieplutko pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eluś dziękuję bardzo za ocenę i cieszę się ,że ptyś Wam posmakował. Pozdrawiam Cię bardzo gorąco,pa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciacho wyglada smakowicie :) jutro je zrobie.Prosze tylko o przepis na polewe z zelatyna.Bo moja zawsze sie leje :( pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Betusia przepis na polewę znajdziesz w dziale ,,Kremy i polewy ,,to polewa czekoladowa z przepisu Jolanty. Bardzo się cieszę ,że spróbujesz tego ciasta i że mieszkasz tylko 30 km odemnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam to ciasteczko z 1,5 porcji kremu. Wyszło bardzo wysokie (taka napoleonka). Koniecznie chciałam niebieskie i biegałam za taka galaretką i zakupiałm. Moje dzieci nazwały to ciasto "smerfowym ciastem" i pod taka nazwą zostanie u nas w domu - dodam następnym razem troche jagód mrozonych do sera i będzie ciasto ze smerfojagód. Acha, przypomina bardzo w smaku ciasto Wenus, które też niedawno robiłam - rózni sie tylko śmietana (tutaj śnieżka a tam 0,5 l śmietany kremówki). Polecam - daję 5.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.