Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorotaxx

Tort Zygzak Mcqueen

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopty:

Upiec 2 duze biszkopty w formie o wymiarach 20 cm. szerokości i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

Upiec jeszcze jeden w malutkiej tortownicy o średnicy 20 cm.

5 jajek

10 dag. cukru

10 dag. mąki

1 budyn czekoladowy

1 cukier waniliowy

łyzka kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

(upiec tak samo jak duże biszkopty)

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:

2 kremy karpatkowe

1 budyń śmietankowy

4 łyżki mąki pszennej

1,5 litra mleka

2 kostki masła

2 kostki margaryny ,,Kaśki,,

do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyn i mąke, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić.

2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając.

Drugą połowę masy zostawic do dekoracji.

post-9750-1208419815_thumb.jpg

Kazdy z dużych biszkoptów przeciać na 2 częsci

post-9750-1208419852_thumb.jpg

Biszkopty mozna dowolnie naponczować. Ja to zrobiłam kompotem z wiśni.

Dodatkowo:

słoik wiśni lub puszka brzoskwiń

orzechy włoskie

kokos ( 200 g.)

3 wafelki na lody

barwniki spożywcze ( czerwony, żółty, brązowy, niebieski,zielony)

Masa cukrowa na droge :

400 g cukru pudru

50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)

2 łyżeczki żelatyny

35 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.

Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .

Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Wykonanie:

Na naponczowane biszkopty nałożyć krem ( zostawic troche do posmarowania ciasta)

post-9750-1208420039_thumb.jpg

ułożyc na nim wiśnie (lub brzoskwinie)

post-9750-1208420066_thumb.jpg

Posypać krokantem orzechowym

5 łyżek masła lub margaryny

15 dag cukru

20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

post-9750-1208420131_thumb.jpg

Przykryc pozostałymi biszkoptami

post-9750-1208420158_thumb.jpg

posmarować kremem.

Z mniejszego biszkoptu za pomocą bardzo ostrego noża formujemy samochodzik

post-9750-1208420430_thumb.jpg

ucieramy 2 margaryny ,,Kaśki,, dodając pozostały krem karpatkowy. smarujemy nim auto. Radze samochodzik umieścić na wafelku,pozniej będzie łatwiej przenieśc go na tort. ( posmarować wafelek i spód samochodu i połączyć)

post-9750-1208420459_thumb.jpg

Pozostały krem dzielimy na 6 częsci

- około 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem brązowym ( koła i oczy)

- 3 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem żółtym ( Napisy)

- 4 łyżki kremu mieszamy z barwnikiem niebieskim ( oczy,światła,szyby)

- 4 łyżki kremu zostawiamy białe, bez barwników

- najwięcej , około 10 łyzek mieszamy z czerwonym barwnikiem.

(zostawiamy 10 łyzek kremu na drzewa)

Za pomocą wykałaczki rysujemy kształty na samochodziku (te , które bedziemy malowac).

Dekorujemy auto poszczególnymi masami,zostawiając krem czerwony na koniec.

z masy cukrwej robimy droge. wałkujemy mase na długość tortu i szerokość autka.Kładziemy droge na tort, srodek smarujemy masą, odcinamy wystający wafelek i kładziemy na droge samochodzik

post-9750-1208420637_thumb.jpg

Do miseczki wlewamy około 2 łyżki zielonego barwnika ( ja wymieszałam niebieski z żółtym bo nie mialam zielonego)

wsypujemy kokos i mieszamy. Zielonym kokosem obsypujemy boki tortu.

Smarujemy wafelki na lody białą masą,

Do ostatniej części masy dodajemy zielony barwnik i dekorujemy wafelki za pomoca szprycy formując drzewa .

post-9750-1208420671_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem pod wrażeniem ,ale się napracowałaś!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko,torcik śliczny.Widzę,że masz smykałkę w tym kierunku.Nie myślałaś o wykorzystaniu gdzieś swoich umiejętności. Wiem z doświadczenia,że teraz ludzie chętnie kupują takie cudeńka,nie licząc się z kosztami.Zwykły, okrągły tort to już nie to :D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cały czas o tym myśle Iwonko i tez wiem ,ze ludzie wolą kupić coś oryginalnego i pięknego a nie margarynowy tort z cukierni, w którym czuć sztuczne dodatki. Pare lat temu kupiłam wlaśnie taki tort na urodziny synka , nikt tego nie chcial jesc :D masakra. I wlaśnie wtedy postanowilam,ze sama sie naucze piec ciacha i torty ( ku uciesze rodzinki :D ) . Niestety nie jest tak łatwo cokolwiek otworzyc, myśle o tym oczywiście i mam nadzieje,że moje marzenia kiedys sie spełnią . Pozdrawiam Cie serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na widok tego cudeńka mój młodszy synek zakochany w Zygzaku zaniemówiłby. Nawet mu nie pokażę bo będzie snić mu się po nocach .... Wspaniały, gratuluję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko, torcik cudny :( Masz wielkie umiejętności :P Ja tez uwielbiam piec i nie raz chcialam otworzyć cukiernię, ale to strasznie ciężkie przedsięwzięcie :lol: Dlatego pozostała mi praca w "cudzej" :smile: Niedługo postaram się wrzucić własne przepisy:) Pozdrawiam cieplutko:)) Moje Natchnienie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taki komentarz od kogos kto pracuje w cukierni jest dla mnie ogromnym komplementem. Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwościa czekam na Twoje przepisy. Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kochana oglądając Twoje piękne wypieki to na 100% znalazłabyś u nas pracę:lol:)) Moje przepisiki oczywiście wrzucę jak tylko zrobię im zdjęcia, a będe miała okazję bo piekę w tym tygodniu na komunię (przynajmniej tak moge sobie dorobic w domku). Na tą chwilkę mogę tylko pochwalić się tymi które są w mojej książce:)))) Pozdrawiam cieplutko:)))) :( Moje natchnienie:))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.