Skocz do zawartości

Naleśniki I Ich Odgrzewanie


aga75

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę ,jak odgrzewać naleśniki. Moje dzieci ostatnio polubiły naleśniki a ze względu na brak czasu smażę więcej żeby było na 2 dni. Jak jemy na "świeżo" są mięciutkie ale nastepnego dnia po odgrzaniu na patelni placki są sztywne i nie mozna ich zwinąć ani poskładać bo się łamią. Nie odgrzewam ich na ostrym ogniu ani nie przypiekam, dodaje ciut oleju i podlewam odrobiną wody, patelnie przykrywam pokrywką. Odgrzewam po kilka na raz i sztywne są nawet te co leżą w środku. Co robić zeby były miękkie na drugi dzień po odgrzaniu. Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy to zadziała na następny dzień, ale jak smażę i nie chcę aby ostygły wkładam talerz do łaźni wodnej tzn do większego garnka nalewam wody, wkładam na jakimś podwyższeniu talerz z naleśnikami i przykrywam barnek pokrywką. Para z gotującej się wody ogrzewa i nawilża naleśniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może wina tkwi w składnikach ciasta - moje naleśniki na drugi dzień (nawet po pobycie w lodówce) nie są sztywne i tylko czasem zdarza się, że pękają, podczas składania w kopertę-trójkąty. - Jak robisz naleśniki? Jakich składników uzywasz i jak smażysz? Może źle przechowujesz naleśniki i na następny dzień obsychają się i dlatego są sztywne. Naleśniki trzeba dokładnie owinąć folią spożywczą lub aluminiową - wtedy trzymają swoją wilgoć i nie sztywnieją. Innym sposobem jest ten: usmażone naleśniki zawijać z serem lub dźemem i przechowywać do następnego dnia dokładnie owinięte folią, żeby nie obsychały. Odgrzewać na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości oleju - wtedy są lekko chrupiące. Mozna też odgrzewać na maśle (uważać, żeby ogień był mały i nie spalił masła) - wtedy są mięciutkie :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki jakie używam to takie jak w większości przepisow, więc chyba dobre, a w smaku też są b. dobre. Sądzę że nie tu tkwi problem. Przechowuje je na talerzu poskładane jeden na drugim i przykytye pokrywką. Spróbuje owinać folią spożywczą jak radzi Christina. Dziekuję

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.