Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam ją na imprezę. Choć nie wygląda zbyt 'wyjściowo'. to był strzał w dziesiątkę. Bardzo gęsta i pożywna 'zupka'. MM zarzekał się, że tego nie tknie, bo on nie królik, a potem się zajadał :smile: Inni z resztą też :smile: Niestety zdjęcia brak, ale kiedyś nadrobię.

ZUPA SEROWO-POROWA

składniki:

- 1 cebula

- 2 pory

- olej do smażenia

- 250g mięsa mielonego (mieszanego)

- 1l bulionu (instant)

- 1 śmietankowy ser topiony (200g)

- śmietana

- pieprz

- groszek ptysiowy

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać por i przez chwilę razem dusić. Zalać bulionem.

Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż por będzie miękki. Doprawić śmietaną i pieprzem. Podawać posypane garścią groszku ptysiowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzis robilam ta zupke :grin: mam prawie identyczny przepis na nia,z tym ze ja na ta ilosc miesa biore jeden por i dodaje ok 300g serka topionego ziolowego,nie dodaje juz smietany.czasem wrzucam tez pieczarki. pysznosci! a i zupe gotuje z dodatkiem pokrojonych w kosteczke ziemniaczkow.Polecam goraco ten przepis! pozdrawiam autorke :grin: a tak wyglada moja zupa:

post-6578-1251230017_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mmm wygląda bardzo apetycznie :grin:

a ja zapomniałam wrzucić zdjęcie po tym jak ją ugotowałam któregoś dnia u rodziców

Dołączona grafika

również pozdrawiam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zamiast groszku ptysiowego dodaję boczniaka. Pycha!

Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki??

Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki??

Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie :smile:

Boczniaka duszę razem z porem i mięsem w garnku. Boczniak w "obróbce" podobny jest do pieczarki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie po raz pierwszy zrobiłam zupę porową z serkami. W tej nie ma boczniaków czy groszku, ale są pieczaki i więcej sera:

4 kostki rosołowe (ja nie dodałam, gdyż nie przepadam za ich smakiem)

1/2 kg mielonej wieprzowiny

1/2 kg pieczarek

2-3 pory

4 serki topione

3 łyżeczki ziół prowansalskich

sól, pieprz

olej

Pieczarki pokrój na plasterki. Podsmaż na oleju, przypraw do smaku. Pory pokrój w krążki, podsmaż na oleju, przypraw. Mielone także podsmaż na oleju i przypraw.

Serki włóż do 1/2 l gorącej wody, gotuj, aż się stopią.

W garnku zagotuj 1 i 1/2 l wody. Dodaj kostki rosołowe, mielone, pieczarki, pory, zioła prowansalskie i wlej stopione serki. Gotuj 5-10 min. Jeśli trzeba przypraw solą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasteczkowy

ja robę zupę seroa nieco inaczej: woda z kostą warzywną + serki topione + śmietana + kurczak (podsmaożony gyros) lub chipsy z bekonu (wytapiam tłuszcz z plastrów boczku) i graznki lub groszek ptysiowy... czas przygotowanie max. 20 min ;D

Edytowane przez ciasteczkowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.