Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

Filety Rybne Inaczej  (Faza P)

3 kostki filetów rybnych

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka drobno posiekanych korniszonów

sól,pieprz

Filety ułożyć w wysmarowanym olejem lub parafiną półmisku żaroodpornym i zapiec w piekarniku w 230 st.ok.15 min.Wyjąć z piekarnika,odlać powstały płyn.W misce wymieszać musztardę i jogurt,doprawić solą i pieprzem.Wrzucić korniszony.Przykryć filety sosem,ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roladki z Sałaty  (FAZA P+W)

4 duże liście sałaty

10 dag białego sera

2 jaja

szczypiorek

protomajonez albo jogurt (jak kto woli,ja używam protomajonezu)

pieprz,sól

Ugotowane na twardo jaja zetrzeć na tarce z dużymi otworami,wymieszać ze zmielonym białym serem,posiekanym szczypiorkiem i majonezem lub jogurtem.Doprawić.Można dodać inne warzywa np.paprykę.Posmarować masą liście sałaty,zwinąć roladki,ułożyć na półmisku i polać majonezem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CUKINIA NADZIEWANA (FAZA P+W)

2 małe cukinie

10 dag.mielonego miesa drobiowego albo wołowego

pomidor

zabek czosnku

mała cebula

oregano

pieprz,sól

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki,wydrążyć miąższ.Miąższ,pomidor,cebulęi czosnek drobno posiekać,wymieszać z mięsem,doprawić.Napełnić farszem połówki cukinii.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.20 minut.Podawać z sosem pomidorowym,posypane koperkiem lub natką pietruszki.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

INDYK  NA  RÓŻOWO   (FAZA P+W)

50 dag.piersi indyka

2 małe cebule sól ,pieprz,curry

SOS: 40 dag .rabarbaru (tylko czerwone części łodyg)

pół szklanki chudego rosołu drobiowego (z 1/4 kostki)

szczypiorek

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

imbir

słodzik

sól,pieprz

zielenina do dekoracji

Mięso natrzeć przyprawami.Można posmarowac odrobiną parafiny,ale nie koniecznie.Obłożyć pokrojoną cebulą,podlać odrobinką wody i upiec w piekarniku.Rabarbar umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plasterki.Wrzucić do rosołu,dodać przyprawy,gotować ok.6 minut.Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody,dodac do sosu,zagotować.Upieczone mięso pokroić w plastry.Ułożyć na półmisku razem z cebulą,polać sosem,posypać posiekanym szczypiorkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodnik na szybko  (FAZA P+W)

Kefir

Barszcz instant w proszku

Pomidor

Ogórek świeży

Koperek

sól pieprz

Wymieszać do smaku barszcz z kefirem, dodać pokrojone pomidory i ogórka , dodać sól, pieprz, posypać koperkiem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SZAFRANOWE  SZASZŁYKI  Z  KURCZAKA (FAZA  P)

• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)

• sól, pieprz

• sok z 1 cytryny

• mała szczypta szafranu

• świeży tymianek

Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny.

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.

Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.

post-7037-1241246655_thumb.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka (FAZA P+W)

1 pierś z kurczaka

kilka różyczek kalafiora

kilka różyczek brokuła

20-30 dag pieczarek

1 czerwona papryka

1 średnia cebula

1 pomidor

mały jogurt naturalny

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 łyżka przyprawy gyros-kebab

czosnek granulowany lub surowy

Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka Kalafiorowa (FAZA P+W)

1 nieduży kalafior

1 cebula

5-6 większych pieczarek

100 gr szynki z indyka lub innej chudej

150 gr jogurtu

1 łyzka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz czosnek

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę.

Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.

Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PLACUSZKI Z CUKINII I PORA  (FAZA P+W)

1 cukinia

1 por

4-5 łyżek maki kukurydzianej

2 jajka

pęczek koperku

2-3 łyżek mleka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, vegeta do smaku

Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI  (FAZA P+W)

200g fasolki szparagowej żółtej

200g fasolki szparagowej zielonej

200g pieczarek

2 ząbki czosnku

1 cebula

sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

LECZO  (FAZA P+W)

Składniki:

Pierś z kurczaka 100 g

Bakłażan 1 szt. (ok.250 g)

Cukinia 1 szt. (ok. 250 g)

Cebula 2 szt.

Pomidory 2 szt.

Vegeta, majeranek do smaku

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki przecieru bedzie ostrzejszy czerwony kolor)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM   (faza P+W)

- kurczak wędzony(bez skorki)

- brokuly

- marchew

- ogorek konserwowy

- serek wiejski

- przyprawy

Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i przyprawy...

Gramatura wedlug uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ZRAZY ZAWIJANE (FAZA P+W)

filet z indyka

kawałek papryki

ogórek kwaszony lub konserwowy

cebula

musztarda

jajko

kostka rosołowa

indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w jajku i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Mozna dodac koncentrat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

HERBATNIK

- 2 jajka

- pół łyżeczki słodziku w płynie

- 20 kropli aromatu waniliowego bez tłuszczu

- 1 łyżka stołowa otrąb pszennych

- 2 łyzki stołowe otrąb owsianych

Wymieszać w naczyniu 2 żółtka, słodzik, aromat waniliowy i otręby.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do pozostałych

składników. Radkie ciasto wlać do płaskiej formy. Piec 15-20 minut

w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Żywcem przepisane z książki...

Ale koleżanka to zmodyfikowała - wszystkie składniki x3

- ale aromatu to trochę mniej..

Oni w tej Francji chyba inny mają niż my.

Słodziku więcej - ale to wedle uznania.

No i dodała proszek do pieczenia - PYCHA!!!

W końcu prawdziwe ciasto po dwóch miesiącach dietowania...

Ciekawe czy mi też się takie fajne uda MNIAM!!!

No i pieczone jakieś 30 minut.

P O L E C A M !!!

post-13995-1269361278_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.