Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa


Milenka

Rekomendowane odpowiedzi

CUKINIA FASZEROWANA  (FAZA P+W)

4 małe cukinie

20 dag pieczarek

2 małe pomidory

czosnek

zioła prowansalskie,

sól, pieprz

serek a'la topiony

Wykonanie:

Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć trochę, aby było miejsce na farsz.

 Pieczarki pokroić jak kto woli i  podsmażyć na teflonie. Dodać sparzone, obrane

i pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i zioła. Wymieszać z miąższem cukinii i dusić 15 min.

Wypełnić cukinie farszem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym  odrobiną oliwy,ułożyć ser i zapiekać 30 min w 200 st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa rybna z kulkami  (FAZA P+W)

 Składniki:

-1/2 kg filetów rybnych

-1 1/2l.wywaru z warzyw

-1 biała część pora

- kawałek selera

-1/2 papryki czerwonej

-1/2 cytryny

-1 małe jajko

-sól, pieprz do smaku,imbir gałka muszkatołowa

-natka pietruszki

 Przygotowanie:

Rybę zmiksować z jajkiem, dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.

Do zmiksowanej ryby dodać część pokrojonej drobno natki

i papryki.

Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,

półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować.

Z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru

pogotować 10-15 minut.

Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać

z półplasterkami cytryny

__________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DUSZONE WĄTRÓBKI DROBIOWE  (FAZA P)

Wątróbki czyścimy, potem dosłownie na minutkę lub dwie wrzucamy je do miseczki i zalewamy mlekiem 0,5%. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (nie za mocno!) i po delikatnym odciśnięciu wątróbek wrzucamy je na patelnię. Dusimy na średnim ogniu przez moment a w międzyczasie mieszamy 150g kefiru 0% z czubatą łyżeczką majeranku i wylewamy tą papkę na wątróbki. Dusimy dalej, i na samym końcu posypujemy pieprzem i solą.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CIASTO NANA

*3 jajka

*2 czubate łyżki stołowe maizeny

*pół łyżeczki słodziku(ja wzięłam więcej)

*starta skórka z jednej cytryny

*3 czubate łyżki beztłuszczowego twarożku(ja wzięłam serek wiejski)

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dobrze wymieszać z maizeną, słodzikiem, serkiem i skórką z cytryny. Dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wlać ciasto do formy keksowej lub małych foremek, najlepiej silikonowych. Piec 30-35 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

    Placuszki (FAZA P)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki lub skrobii kukurydzianej 
  • 4 łyżki mleka
  • aromat waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo serek homogenizowany i słodzik

Oddzielić żółtka od białek,białka ubic na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,mleko,wanilię i lekko wymieszać łyżką.Nakładać łyżką na patelnię teflonową z kroplą oleju,przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu.Podawać z serkiem i słodzikiem.

Przepis pochodzi z innego forum,wypróbowałam,sfotografowałam,polecam.

post-7037-1244571348_thumb.jpg

post-7037-1244571488_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto czekoladowe

Porcja dla 2 osób

*3 duże jajka

*10g kakao niskotłuszczowego

*1 łyżka stołowa słodziku

*szczypta gałki muszkatołowej

Rozgrzać piekarnik do 180st.

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z kakao i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z kremem z żółtek i kakao, dodać gałkę muszkatołową. Masę wlać do foremek. Piec 10-15min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHAŁWA   (FAZA P)

  

Składniki : 

7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao

3 czubate łyzki słodzika w proszku

8 kropli aromatu  śmietankowego

3 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie

3 łyżki otrębów owsianych

 Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.

Dodać mleko w płynie . Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.Dodać otręby i aromat i wymieszać.Wstawić do lodówki.

Ja z tej masy zrobiłam kuleczki i nazwałam je "trufelki"  :-( Pyszne czekoladowe cukierki  :) Dodałam do nich aromat rumowy.

post-7037-1247232603_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DESER WANILIOWY A'LA BUDYŃ  (FAZA P)

Składniki:

1 żółtko

3 łyżeczka słodzika w proszku (powinno być 3 łyżeczki cukru, ja mam taki słodzi ze 3 odpowiada 1 słodziku)

1 szklanka mleka

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

aromat waniliowy

Wykonanie :

Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy do ostygnięcia. Wrzucamy do lodówki .W fazie z warzywami możemy polać deser musem z rabarbaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PLACUSZKI ŚLIWECZKI NIECO ZMODYFIKOWANE

*2 jajka

*1 opakowanie serka waniliowego(lub homogenizowanego z łyżeczką słodziku i aromatem waniliowym)

*1 czubata łyżka maizeny

*1 czubata łyżka drobnych otrębów owsianych

Wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Smażyć na rozgrzanej patelni, ale na wolnym ogniu. Po usmażeniu można placuszki posypać pudrowym słodzikiem.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledzie - kolorowa sałatka ( Faza P+W)

6-8 szt.Matjasów

2 sredniej wielkosci cebule

2-4 korniszony

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zółtej

2-3 jajka na twardo

pieprz, ocet, musztarda, jogurt naturalny, protomajonez.

Śledzie odmaczamy ( jesli mocno słone), wylewamy wode, skrapiamy octem, odstawiamyna 15 min.

Do miseczki kroimy drobniutko cebulę, ogórki, paprykę, jajka i mieszamy.Dodajemy pokrojone śledzie i jogurt. Doprawiamy odrobinkę musztardy, pieprzem, mozna dodac łyżeczke protomajonezu. Odstawić na 1 godzinke do lodowki, aby śledzie nabrały smaczku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gulasz z zołądków pikantny ( Faza P+W)

Żołądki drobiowe ( ile kto lubi- ja daje około 1 kg)

Papryka czerwona i zółta 1/2 sztuki

Cebula 1 duża lub 2 małe

Marchewka 1 szt. duża

Pietruszka 1 sztuka

Seler bulwa 1/4 sztuki

Por do dekoracji

Przecier pomidorowy

1 łyżka skrobi kukurydzianej

Ziele angielskie

Listek laurowy

kostka warzywna Winiary

sól, pieprz, papryka słodka

Zołądki czyscimy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i zalewamy nową wodą. Zołądki kroimy lub zostawiamy w takiej formie jak są. Dodajemy kostkę , ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy na małym ogniu przez okolo godziny. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa( marchewka, pietruszka w talarki, selerw paseczki, papryka w kostkę) i gotujemy do miękkości warzyw. Mieszamy przecier ze skrobią i zimną wodą ( odrobina) i wlewamy do gotujacego sie gulaszu. Przyprawiamy sola , pieprzem i papryka słodką na ostro. Gotujemy do zagęszczenia sie potrawy i zagotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

PSTRĄG NA SZPINAKU  FAZA II

 

1 patrąg lub inna ryba  (ja pokroiłam na dzwonka)
przyprawa do ryb
pieprz
sok z cytryny

 

opakowanie świeżego szpinaku (ja miałam z biedronki)
3 łyżki jogurtu naturalnego
czosnek granulowany
pieprz,sól

 

Dołączona grafika

Rybę skropioną sokiem z cytryny i obsypaną przyprawami upiec w
rękawie,usmażyć na teflonie lub jak ja to zrobiłam na folii aluminiowej
położonej na patelni grillowej (pod przykryciem)

Szpinak oczyścić,oderwać łodyżki i wrzucić do garnka z 3 łyżkami wody.Podgotować aż woda wyparuje,a szpinak zmięknie.
Zostawić do lekkiego ostudzenia.
Dodac do szpinaku czosnek,sól,pieprz i jogurt.Wymieszać.Rybę ułożyć na szpinaku.

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM

 

Dołączona grafika

Gotowany kurczak (u mnie 2 uda bez skóry) mięso odebrać od kości
kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek z połową posiekanej cebulki
ogórek świeży (kawałek) pokrojony w kawałki
pomidor pokrojony w większą kostkę
rzodkiewka pokrojona w kawałki
rukola lub roszponka
2 łyżeczki sezamu uprażonego na suchej patelni
sól,pieprz,ocet balsamiczny

Składniki wymieszać ze sobą i można dodać oleju parafinowego (ja nie dawałam)

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAJKA W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

 

Dołączona grafika

 

Jajka (ilość dowolna)
kilka pieczarek
szczypiorek
serek wiejski (2 łyżki)
pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka skrobi
sól i pieprz do smaku

Pieczarki podsmażyć szybko na suchym teflonie,podlać odrobiną wody,dodac szczypiorek.Serek wiejski wymieszać ze skrobią.Do pieczarek wrzucić koncentrat,wrzucić serek i zagotować do zgęstnienia.Doprawić.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.