Skocz do zawartości

Snikers - Nalepszy, Sprawdzony I Pyszny Przepis!


kleopatra

Rekomendowane odpowiedzi

NA KRUCHE CIASTO: - 200g masła - 300g mąki - 100g cukru pudru - 1 jajko - szczypta soli NA WIERZCH CIASTA: - 1 puszka skondensowanego mleka (z cukrem) - gotowy, w proszku krem Karpatka dowolnej firmy (dobry jest Delecta) lub 2 budynie śmietankowe +1 litr mleka - 300g słonych orzeszków (najlepiej FELIX) - 2 czekolady gorzkie lub deserowe - rodzynki i kwaskowa marmolada lub dżem (niekoniecznie) przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto żeby było bardziej kruche. Dobrze jest też schłodzić go ok. 30 minut. 2. Mleko w puszce gotować 3 godziny i dobrze ostudzić przed otwarciem. 3. Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blachę lub żaroodporne naczynie, dosyć cienko i piec aż się lekko przyrumieni. Przestudzić. 4. Z mleka i budyniów przygotować budynie lub krem Karpatka zgodnie z instrukcjami na opakowaniu 5. Przestudzoną masę budyniową wyłożyć na ciasto. 6. Na budyń lu krem wyłożyć słone orzeszki. 7. Orzeszki przykryć warstwą gotowanego, ostudzonego mleka z puszki. 8. Rozpuścić czekolady i taką polewą polać ciasto. 9. Ciasto wstawić do lodówki. UWAGA! Ciasto wcale nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda a zaręczam, że jest PYSZNE, wśród moich znajomych i rodziny zrobiło furorę. Mleko z puszki dobrze jest ugotować dzień wcześniej, wtedy zdąży ostygnąć. Masy budyniowej jest sporo więc jak ktoś woli, może użyć tylko jej części żeby było cieniej. Można też wzbogacić je smarując spód kwaśnym dżemem lub marmoladą oraz dodając do orzeszków ok. 100g rodzynek. Nie jest to jednak konieczne bo i bez tego jest PYSZNE! Koleżanka zamiast budyniu czy kremu używa bitej śmietany- też jest dobre, ale mniej trwałe. Zamiast dżemem, sparuje spód masłem orzechowym ale wtedy jest jeszcze bardziej słodkie. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Upiekłam to ciasto tydzień temu. Nie było złe, ale strasznie słodkie! Właściwie zjadłam je sama, bo rodzina nie chciała się przyczynić. ciasto było kruche, masa karpatkowa orzeszki, karmel, wszystko jak w przepisie. Jest to ciasto dla tych, którzy lubią bardzo słodkie ciasta. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.