Jakie ogórki nadają się do kiszenia?

Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki gruntowe, świeże, zdrowe, jędrne, średniej wielkości (do około 10 cm), niezupełnie dojrzałe i z wypustkami na powierzchni (chropowate).

Jeśli ogórki są różnej wielkości, to układamy je w kolejności od największych do najmniejszych. W beczce układa się je zazwyczaj poziomo, a w słoju pionowo.

Najlepiej jak ogórki będą zrywane i zaprawiane w tym samym dniu. Jeśli ogórki były kupione i nie mamy pewności kiedy były zrywane, to przed kiszeniem warto je zamoczyć na około 2 godziny w zimnej, wręcz lodowatej wodzie.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2011-07-21]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.