naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Artykuły
 
Ostatnio na forum
 
Wasze przepisy
 
Najnowsze przepisy
 
Jakie ogórki nadają się do kiszenia?

Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki gruntowe, świeże, zdrowe, jędrne, średniej wielkości (do około 10 cm), niezupełnie dojrzałe i z wypustkami na powierzchni (chropowate).

Jeśli ogórki są różnej wielkości, to układamy je w kolejności od największych do najmniejszych. W beczce układa się je zazwyczaj poziomo, a w słoju pionowo.

Najlepiej jak ogórki będą zrywane i zaprawiane w tym samym dniu. Jeśli ogórki były kupione i nie mamy pewności kiedy były zrywane, to przed kiszeniem warto je zamoczyć na około 2 godziny w zimnej, wręcz lodowatej wodzie.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [21.07.2011]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Polecamy
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najlepsze artykuły
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl