Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Foremki Wielkanocne Zając+baranek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 01.04.2007 - 13:47

Mam dwie foremki baranka i zajączka jakie ciasto najlepiej się będzie nadawało babkowe czy biszkoptowe ???
żeby wszystko się ładnie odbiło .
Na jednej jest taki przepis :

1 ei (jajko)1 EL wasser woda tylko ile to jest te EL???40g zucker (cukier)40 g mehl (mleko)10 g Starkemehl niewiem może ktoś napisać co to jest????
Ten przepis jest na foremce zajączka on jest mały a baranek jest duży.
Macie jakieś propozycję na przepisy do tych foremek???????
Dołączona grafika

r e k l a m a

#2 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 01.04.2007 - 14:00

tak wygląda baranek
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Klosewik

Klosewik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 127 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:pomorskie

Napisano 01.04.2007 - 14:27

Justynko: EL ( Esslöffel) - to łyżka do zupy Mehl - mąka Starkmehl - mąka ziemniaczana

#4 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 01.04.2007 - 15:05

Bardzo ładne formy,ja myślę,że dokładniej wzór odbije sie na biszkoptowym-jest "bardziej gładkie". Napewno pięknie będą wyglądały na Twoim świątecznym stole.

#5 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 01.04.2007 - 16:36

Justynko:
EL ( Esslöffel) - to łyżka do zupy
Mehl - mąka
Starkmehl - mąka ziemniaczana

dzięki za przetłumaczenia a ja się zastanawiałam gdzie się podziała ta mąka teraz już wiem :) pozdrowionka :)
Dołączona grafika

#6 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.04.2007 - 17:41

Justynko przepis mam z Lidla jak kupiłam między innymi szybkowar dzięki Basi - Basga. Babka - Baranek 3 jaja 150 g cukru 250 g maki130 g masła 120 ml mleka skórka otarta z jednej cytryny aromat waniliowy do dekoracji lukier Masło utrzeć dokładnie z cukrem dodaj oddzielone żółtka i ucieraj dalej na puszystą masę. Następnie dodaj stopniowo mleko i mąkę. Kiedy wszystkie składniki połącza się dodaj otartą skórkę z cytryny i aromat. Ubij pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej mąką piec przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 170*C . Baranka możesz polukrować a oczy zrobić z ziarenek pieprzu. Ja jak robię z masła w ten sposób robię oczy. Foremki w Lidlu i inne artykuły w sprzedaży były niemieckie i na ten wymiar jest przepis. Serdecznie pozdrawiam
Pozdrawiam

#7 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 01.04.2007 - 20:05

Ja przetłumaczyłam ten przepis i od lat piekę według niego baranki zazwyczaj dwa lub trzy potem komuś ofiarowuję albo wybieram tego ładniejszego. Stawiam go na odwróconym półmisku pośrodku zielonego. Właśnie zielone posiałyśmy z córką. * 80 g masła * 80 g cukier * 1 cukier waniliowy * szczypta soli * 2 jaj * 1 łyżka rumu lub innego alkoholu * 80 g mielonych orzechów * 80 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Aby było łatwiej odważać zaokrągliłam wszystko do 100 g, bo lepiej jak jest cista nieco więcej, można upiec babeczkę do święconki, niż za mało wtedy baran jest koślawy a tak i tak go trzeba równo przyciąć od spodu. Dobrze wysmaruj foremkę szczególnie łepek i wysyp mąką. Jak będziesz napełniała to potrzącaj aby wszędzie doszło b o ciasto nie może być zbyt luźne. Nie wiem dlaczego ale na tego baranka u mnie wszyscy dybią i muszę bronić jego kruchego życie aby chociaż kilka dni cieszył oczy. PowodzeniaZdj_cie_5_.jpg

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 01.04.2007 - 22:19

Jaki śliczny!!!!! Czy on jest posmarowany i potem obsypany kokosem?[bo taki bielutki]

#9 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 02.04.2007 - 07:55

On jest tylko posypany cukrem pudrem, a te karbowane wzorki sa z foremki jak dobrze wyjdzie :)

#10 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 02.04.2007 - 12:17

Ino dziękuję za przepisik.
Aido również dzięki za przepisik.Ale śliczny Tobie wyszedł ten baranek.Ja też planuję zrobić rodzince oczywiście jak mi będzie wychodziło.Pozdrawiam :)
Dołączona grafika

#11 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4657 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 02.04.2007 - 16:08

Ja zawszę piekę baranka z ciasta biszkoptowego

Zdjęcie baranka z tamtego roku:

baranek_2006.JPG

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#12 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 02.04.2007 - 21:46

Ja baranki zawsze piekę z ciasta drożdżowego.Dziewczyny piękne są wasze baranki.Pozdrawiam.

#13 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 431 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 03.04.2007 - 19:23

Moje barany zeszłoroczne.Ciasto kruche(30dkg mąki,15dkg margaryny,10 dkg cukru pudru,3 żółtka) :grin: baranki_ramka.JPG


#14 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 05.04.2007 - 12:12

BARDZO ŁADNE TE wasze BARANKI JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA INFORMACJE. :grin:
Dołączona grafika

#15 moonfairy

moonfairy

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 01.04.2009 - 12:18

Justynko przepis mam z Lidla jak kupiłam między innymi szybkowar dzięki Basi - Basga.
Babka - Baranek

3 jaja
150 g cukru
250 g maki130 g masła
120 ml mleka
skórka otarta z jednej cytryny
aromat waniliowy
do dekoracji lukier


Cześć wszystkim :-) Jestem tu nowa, więc witam się z wielkim uśmiechem :?:

Ino, właśnie chciałam piec baranka wg Twojego przepisu, już nawet odmierzyłam produkty, ale widzę, że nie ma w składzie żadnego spulchniacza, np. proszku do pieczenia. I w głowę zachodzę, czy tak ma być, czy zapomniałaś o nim? Jeśli możesz, odpowiedz szybciutko, bo wszystko stoi i czeka rozgrzebane :?:





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>