naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 12.04.2006
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
masło
kolorowe cukierki
cukier puder

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić.

Z masła i kolorowych cukierków zrobić oczy i usta. Udekorować baranka czerwoną wstążką i borowinami. Całego baranka można także posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6551 sprawdzonych przepisów i 1496 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
baranek jest po upieczeniu bardzo delikatny
jurek [2012-04-06 18:51:26]
Witam :) myślę, że w przypadku takiej formy ciasto drożdżowe należy włożyć tylko do jednej części dobrze wysmarowanej tłuszczem (niektórzy mówią też o posypaniu tartą bułką tej formy). Później formę dokładnie skręcić. To jest ciasto drożdżowe więc ono urośnie i musi mieć na to miejsce. Teraz można zrobić sobie na próbę takiego zajączka. Wydaje mi się też, że w przypadku takiej formy ciasto drożdzowe będzie najlepsze. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-03-28 19:02:40]
Kupiłam właśnie starą. żeliwną formę zająca, skręcaną na śruby. Nie ma w niej możliwości wlewania ciasta, jak to jest w nowych formach tego typu. Pytanie do osób, które mają wprawę w pieczeniu w takowych: ciasto nakłada się na jedną, czy dwie połówki formy? W przypadku tych forem lepiej jest zrobić ciasto drożdżowe, czy na proszku? Z góry dziękuję za odpowiedź- Grażyna
Grażyna [2012-03-27 21:39:19]
polecam zrobić barankowi oczy z goździków...
kryska [2012-03-26 12:48:23]
baranka można upiec ze zwykłego ciasta drożdżowego
danka [2011-04-20 17:10:50]
Formę baranka należy dobrze (grubo) wysmarować tłuszczem, te szczeliny też można tym tłuszczem troszeczkę zmniejszyć. Ciasto powinno wyjść gęste (jak na biszkopt). Powodzenia.
Dorota [2010-04-01 13:26:43]
Moja forma jest powiedzmy mało szczelna :) Jaką konsystencję ma ciasto przed upieczeniem? Jeżeli jest gęste to będzie OK
ania [2010-04-01 13:08:15]
kupilam forme ceramiczna do baranka wyszedl mi super ale nie wiem jak go udekorowac
wiesia [2010-03-18 20:03:23]
Gdzie kupić i ile kosztuje forma na barana z ciasta drożdżowego?
Grażyna [2010-02-17 20:04:27]
Ja też mam taką formę zakręcaną na śrubki ;) Baranka należy wyjąć z formy dopiero gdy wystygnie, ewentualnie jak będzie lekko ciepły. Ważne jest aby przed wylaniem ciasta do formy, formę tę dokładnie wysmarować tłuszczem, szczególnie w rejonie uszu. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-05 09:02:59]
mam formę zakręcaną na śrubki ale nie wiem kiedy wyciągać aby się nie pokruszył, jak jest ciepły czy po ostygnięciu?
kacha [2007-04-05 08:46:34]
Baranka można upiec 1-2 dni przed Świętami. Z tą świeżością to trudno powiedzieć, ale myślę, że 3-4 dni po upieczeniu będzie jeszcze miękki. U nas ten baranek stoi na stole przez cały okres Świąt, a po tym czasie można go pokroić w kostkę i zlać mlekiem (będziemy mieli taką zupkę mleczną) lub po prostu dać kurką ;)
Dorota [2007-04-04 11:05:39]
A jak długo utrzymuje świeżośc? Zastanawiam się kiedy go upiec... Choć jak będzie taki śliczny jak na obrazku to szkoda by go zjeść :O
mychulec [2007-04-04 10:14:27]
Bardzo latwy jest ten baranek,poniewarz robilam go w zeszlym roku .Wyszedl super.
mika [2007-03-28 11:41:16]
Formę baranka można kupić np. na allegro lub na targu.
Dorota [2007-03-06 20:08:41]
Tak, można zrobić baranka z mąką poznańską. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-04 01:52:24]
gdzie moge kupic taka forme do baranka bo bardzo chcialam zrobic córce na wielkanoc i jako ozdobe stolu pomuszcie mi
paulina [2007-03-01 19:25:52]
Szukam przepisu na baranka z ciasta babkowego
nico [2007-02-22 11:53:30]
gdzie mam kupic forme baranka
halina [2007-01-27 22:04:26]
Aby upiec baranka z ciasta drozdzowego jest potrzebna odpowiednia forma zeliwna i do tego zakrecana na dwie srubki,bo inaczej ciasro drozdzowe przy rosnieciu podniesie polowe formy do gory i sie wyleje.Kazde ciasto drozdzowe sie nadaje.Forme nalezy dokladnie wysmarowac maslem i posypac tarta bulka.
Mala [2006-04-18 05:11:11]
Tutaj potrzebna jest specjalna metalowa forma w kształcie baranka. I do takiej formy dobrze wysmarowanej tłuszczem wlewa się ciasto biszkoptowe, a następnie piecze.
Dorota [2006-04-14 16:04:35]
Jak ukształtować tego baranka?
Mona [2006-04-13 22:21:05]
Baranek się udał,ale jeszcze szukam przepisu na baranka drożdzowego.
Basia [2006-04-13 19:57:35]
Polecam tego baranka jest super a jaki smaczny
SyLwUnIa [2006-04-13 16:09:10]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl