Sałatka z czerwonych buraków

3.338039867 stars based on 1204 reviews Przetwory
Sałatka z czerwonych buraków
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 28

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
1 kg białej kapusty
½ kg marchewki
½ kg cebuli
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu
3-4 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Czerwone buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok. 6 szklanek wody i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Całość gotować ok. 20 minut.

Gorące nakładać do słoików i odwracać do góry dnem. Po ok. 30 minutach odwrócić i .... do spiżarki.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
burak cebula kapusta marchew sałatki warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Taką sałatkę robię na zimę od lat. Bardzo nam smakuje. Pozdrawiam.
Jerzunia [2012-01-29 12:29:59]
Robiłam tę sałatkę w zeszłym roku i muszę przyznać że iż dłużej stałą w słoikach tym była lepsze....czyli bardziej słodsza...Także polecam ja wszystkim.
jolacia350 [2011-08-10 20:03:03]
chyba troszke za duzo octu na ta ilosc warzyw ja bym na poczatek dodała ok 150 ml nastepnie po przegryzieniu spróbowala i bym dodala jeszcze lub nie i dopiero do sloika
jadzia [2011-02-17 18:09:56]
salatka super ja dodaje odrobine oliwy
marianna9 [2011-02-03 12:13:55]
Wspaniała sałatka!;)
Amanda [2009-08-28 21:19:08]
Buraczki, marchewka i kapusta mają być surowe, nic nie trzeba wcześniej gotować. Należy tylko postępować według przepisu. Sałatka wychodzi bardzo dobra i ma ładny kolor. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-18 01:10:58]
Dzień dobry mam prośbe pytanie czy buraczki i marchew trzeba najpierw ugotować całkowicie i czy kapusta ma byc sparzona czy zmożona z góry bardzo dziękuje za odpowiedz Gosia to mój emeil ggosia6@vp.pl.
Gosia [2007-07-17 23:11:20]
sałatka niestety ale nikomu z domowników nie smakowała ,moim zdaniem jest coś nietak z zalewą dla mnie zdecydowanie zakwaśna (zła proporcja zalewy)
beti [2007-02-25 13:28:50]
czy ktos wie czy czerwone buraki mozna jesc surowe???
marta [2007-02-15 09:41:38]
jak zrobic zalewe do tartych buraczków ćwikłówych???? które chce włozyć do słoika???? prosze o odp na mojego e-mail! dziekuje
marek664@op.pl [2007-01-02 19:38:55]
buraczki można też zrobić z mandarynkami są pyszne
marczella [2006-12-21 13:42:45]
PYSZNA SAŁATKA JUŻ JĄ JADŁAM..... TEŻ JĄ SOBIE ZROBIE RENII
RENII [2006-10-29 19:43:25]
Do tej sałatki należy dodać pieprz mielony.
Dorota [2006-08-08 18:21:24]
witam pieprzu to mielonego czy w ziarkach prosze o podanie na emeila ggosia6@vp.pl
Gosia [2006-08-08 18:17:20]
Przepis jest bardzo smaczny - DZIĘKI ;) polecam
krysia [2005-08-28 12:25:07]
Do podgotowanych czerwonych buraczków i marchewki należy dodać pozostałe składniki, tj: kapustę, cebulę, ocet, sól, cukier, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem wymieszać i gotować ok. 20 minut.
Dorota [2005-08-17 20:08:09]
mam pytanie?... czy ocet, który jest w przepisie dodaje sie do buraczków i marchewki razem z wodą i pozostałymi przyprawami, czy tez robi sie inaczej? proszę Elę o szczegóły,pozdrawiam!!
Jola-lubuskie- [2005-08-14 20:56:28]
sałatka jest wspaniała i łatwa w przygotowaniu dziękuję za przepis
gosia [2005-08-14 17:23:51]
robię tą sałatkę od lat i zawsze mi wychodzi dobrze pod jednym warunkiem: prosto z gotującego garnka wkładam do słoików i bez pasteryzowania zawsze jest ok :)
turcja [2005-07-30 14:24:03]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>