Sałatka z czerwonych buraków i czerwonej papryki

Dodane przez w dniu
85 odsłon dziennie
5 opinii | Wyraź opinię
3.020689655 stars based on 145 reviews Przetwory
Sałatka z czerwonych buraków i czerwonej papryki

Składniki:

3 kg czerwonych buraków
5 sztuk czerwonej papryki
5 średnich cebul
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Czerwone buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć czerwoną paprykę i cebulę. Dodać do nich wodę, ocet, olej, cukier i sól. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać starte czerwone buraki. Razem wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.

Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Słoiki zakręcić i położyć do góry dnem (można je tak przechowywać w spiżarce).

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Robię tę sałatkę od wielu, wielu lat, a w przybliżeniu 37 lat. Przepis ten sam jest rewelacyjna prosta w wykonaniu, a zimą jak znalazł... Pychota!!!
Krystyna [2016-08-25 16:06:52]
Dziękuję :)
Dorota [2012-09-22 22:29:43]
Autorka podała tak jak robiła: gorącą sałatkę nakładała do słoików, mocno zakręcała i odstawiała do góry nogami i tak zostawiała do ostudzenia. Ale dla pewności, żeby ta sałatka się nie zepsuła można ją zapsateryzować (5-10 minut). Powodzenia :)
Dorota [2012-09-05 14:08:50]
Bronek-bardzo pyszna - oceniła teściowa.
Bronek [26.09.2010] [2010-09-26 11:14:44]
Ten przepis jest super,już go wyprubowałam.
Boguśka [2010-07-30 10:42:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.